Zacht maar stevige wind

Deze winter is een schoolvoorbeeld van de zogenaamde Postma doctrine: “In een koude winter pakken alle zacht lijkende verwachtingen in werkelijkheid een stuk kouder uit, terwijl in een zachte winter alle koud lijkende verwachtingen belangrijk zachter uitpakken.”

Want stond er op de weerkaarten even een winterse uitkomst voor volgende week, deze optie is weer volledig weggepoetst. De komende dagen is het zelfs boterzacht met zo’n 11 graden, vanaf zondag weer ietsje koeler. Elke dag valt er wel regen, maar het meeste in de nachten.

Vrijdag: Het is meest droog en eerst ook nog een enkele opklaring, maar de lucht trekt verder dicht en zo eind van de middag/begin avond valt er wat regen bij een tot krachtig of hard toenemende zuidwester, kracht 6 tot 7. Het is zeer zacht met zo’n 11 graden. In de avond en nacht amper afkoeling en eerst nog kans op af en toe wat regen en een doorstaande wind.

Zaterdag: Bij een (vrij) krachtige zuidwestenwind, kracht 5 tot 6, is nog steeds erg zacht met ca. 11 graden. In de middag komt wat regen opzetten, al lijkt het meeste ten zuidoosten onder ons door te gaan, draait de wind west en neemt toe tot hard, kracht 7. Dit front is de overgang naar wat koelere lucht. In de avond en nacht kans op een bui en zo’n 6 graden als minimum en in de nacht afnemende wind.

Zondag: De dag begint droog, maar vanuit het zuidwesten komt in de middag wat regen opzetten en die neemt ook weer wat zachtere lucht mee, in de middag loopt de temperatuur weer op naar zo’n 9 graden. De zuidwestenwind is matig, kracht 3 tot 4.

Verdere vooruitzichten: Maandag regen, in de middag wat droger bij zo’n 8 graden. Ook dinsdag nog wisselvallig, vanaf woensdag een paar dagen meest droog, wat meer zon en kans op lichte vorst in de nacht en overdag zo’n 6-8 graden.