Woensdag zeer warm, donderdag en vrijdag buien, weekend vriendelijk weer

We zitten in een zeer warme aanvoer; zo zijn met ca. 15 graden als minimum de nachten warmer dan vorige week de temperatuur overdag. Vandaag woensdag wordt het rond de 27 graden en dat is 10 graden boven normaal. In de nacht naar donderdag stroomt dan langzaam vanuit het westen koelere lucht binnen en op de grens van warme en koelere lucht gaat er donderdag en vrijdag neerslag vallen. In het weekend dan weer meest droog en meer zon bij 18-20 graden.

Vandaag woensdag:
Het maandrecord hoogste dagtemperatuur in mei is al oud; op 23 mei 1922 werd het 32,8 graden. Daar gaan we ook vandaag niet aankomen, maar vanmiddag kan het, wanneer het goed opklaart, zo’n 27 graden worden, de 1e zomerse dag van 2017. Er staat verder een matige zuidoostenwind, kracht 3 tot 4. Het koelt maar heel langzaam af vanavond. In de nacht dan een minimum van rond de 17(!) graden. In de loop van de nacht gaat de wind naar het westen en stroomt koelere lucht binnen. Op deze lijn ontstaan buien.

Donderdag:
De koele lucht wint vanuit het westen langzaam terrein, langs de grens kan het echter nog ca. 21 graden worden. Bij een meest matige westen- tot later noordwestenwind, kracht 3, vallen er verspreid buien, mogelijk met onweer. In de nacht naar vrijdag ook enkele buien bij ca. 11 graden als minimum.

Vrijdag:
Een lastige dag om te voorspellen… het is namelijk de vraag hoe ver een regen- en buiengebied (de grens tussen de warme en koelere lucht) boven Duitsland naar het westen uitdijt. Blijft het meeste boven Duitsland hebben we af en toe zon en ca. 20 graden, komt het wat westelijker wordt het regenachtig en ca. 15 graden.

Verdere vooruitzichten:
Vriendelijk weer in het weekend bij meest droog weer, zonnige perioden en ca. 19 graden, maandag ruim 20 graden en flink wat zon