Winterse week in aantocht

Het Hogeland – Een sterk hoog, genaamd Erika, boven Scandinavië geeft bij ons een oostelijke aanvoer waarin steeds wat koudere lucht wordt aangevoerd. Vanaf dinsdagavond krijgen we dan een paar dagen te maken met matige vorst in de nacht en temperaturen rond het vriespunt overdag. Het is erg onzeker hoe het hoog zich later in de week blijft positioneren en dus of de kou verscherpt of wordt getemperd.

Maandag:
Veel bewolking en in de middag kans op wat gemiegel bij een graad of 4 en een zwakke tot matige oostenwind. In de nacht temperaturen zakkend tot rond tot iets onder nul, dus kans op gladheid.

Dinsdag:
Een front komt vanuit het zuidwesten dichterbij, maar wordt door het hoog Erika tegengehouden, dus het is de vraag hoever de neerslag, met kans op sneeuw, ons bereikt. Het is koud met met 1 of 2 graden en een matige tot vrij krachtige oostenwind, kracht 4 tot 5. In de nacht lichte vorst met ca. 3 tot 4 graden onder nul.

Woensdag:
Opklaringen en wolken wisselen elkaar af bij een matige oostenwind, kracht 3 tot 4, en temperaturen rond nul. In de nacht op veel plaatsen matige vorst tot ca. min 7 graden.

Verdere vooruitzichten:
Tot vrijdag overdag lichte vorst tot rond het vriespunt en in de nachten matige vorst, daarna erg onzeker.