Winsum wint derby van EKC

KLOOSTERBUREN – De dames van EKC en Winsum speelden zaterdagmiddag de derby in de 2e klasse. De combinatie van mooi weer en veel publiek maakte het vooral een gezellige wedstrijd. Winsum kwam als winnaar uit het duel door met 0-1 te winnen.

“Dit was wel een echte derby” Joost Gerdez, trainer EKC.

Ondanks wat afwezigen stond er een sterk basiselftal op het veld aan de kant van EKC. Aan zon en publiek was er geen gebrek en de sfeer zat er al snel goed in. Onder leiding van voorzitter Ron Bolt kon de wedstrijd beginnen. Al vroeg in de wedstrijd was het duidelijk dat Winsum de betere ploeg was. EKC was amper te vinden op de helft van de Winsumers. Helaas voor Winsum stond de verdediging van EKC er goed voor waardoor echt grote kansen uitbleven. Wendy Reitsma was al na drie munten belangrijk voor EKC door een aanvaller van Winsum af te stoppen. Na een kwartier spelen was er een grote kans voor Chantal Streppel van Winsum. Rebecca Postma verspeelde achterin de bal aan de aanvalster die een vrije schietkans kreeg. Keepster Nicky Bos was goed alert en stopte het schot. De eerste grote kans voor EKC kwam na een kwartier spelen. Een aanvalster van EKC kon in een rechte lijn op het doel van keepster Fanny Chen aflopen. Echter speelde ze de bal te ver voor zich uit waardoor dit een makkelijke prooi was voor de keepster, die daarna in botsing kwam met de EKCer. Na een klein half uurtje liet Winsum zich een beetje verder terug zakken waardoor EKC zich wat vaker op de helft van de gasten kon begeven. De thuisploeg werd in de opbouw vaak afgestopt door de aanvallers van Winsum die vel inkwamen. Dat leidde enkele keren tot een harde botsing of overtreding. Tien minuten voor rust kreeg Winsum dé kans van de eerste helft. Yvonne Visser kon na een goede loopactie door naar het doel. Een goede sliding van Demi Mulder blokte het schot met een corner tot gevolg. Iets later kwam een speelster van Winsum hard in op Irene Bos van EKC. Een gele kaart bleef uit.

Al in de eerste minuut van de tweede helft kreeg Winsum een 100% kans, die niet werd benut. Beide ploegen kregen in de beginfase van de tweede helft diverse grote kansen. Het was Winsum dat de eerste, en enige, goal maakte. Door een fout van de EKC defensie kon Chantal Streppel makkelijk naar het doel toe lopen en om keepster Nicky Bos heen waarna ze scoorde. Een echte derby was het zeker. Beide ploegen toonden moed, strijd en passie maar bleven sportief. Ook het publiek bleef sportief en vooral gezellig. Al met al was het een prima wedstrijd om naar te kijken. Het spel bleef in de tweede helft niet altijd even sportief, met vele blessurebehandelingen tot gevolg. Dat leverde maar liefst 12 minuten blessuretijd op. Na ruim 70 minuten spelen viel Berber Hokwerda van Winsum uit door een blessure. Ook Susanne Bergstra van Eenrum viel in de laatste minuten van de wedstrijd nog uit door een blessure. Daar bleef het niet bij want ook Chantal Streppel van Winsum raakte, op het eerste gezicht ernstig, geblesseerd. Zij lag minutenlang op de grond nadat ze verkeerd terecht was gekomen tijdens een duel. EKC was na een hoekschop erg dicht bij een doelpunt nadat er op de goal was gekopt. De frustratie bij trainer Joost Gerdez van Kloosterburen werd even te groot waardoor de waterzak het moest ontgelden. De keepster van Winsum was bij voorbaat als kansloos. Gelukkig voor haar stond er een teamgenoot op de doellijn opgesteld die de bal tegen kon houden. Even later was Chantal Streppel van Winsum dicht bij een doelpunt na een goede loopactie, maar de snelle Demi Mulder van EKC wist een schot op doel te voorkomen door haar lichaam voor de bal te gooien. Een grote kluts situatie deed zich vlak voor het einde van de reguliere speeltijd voor na een corner van EKC. Zo’n vijf speelsters lagen op de grond met de bedoeling de bal te pakken. Het lukte echter geen van hen en een verdediger van Winsum wist de bal weg te werken. Invalster Cherry Chen van de gasten kreeg nog een bal hard tegen haar hoofd en moest, net als vele anderen, ook een blessurebehandeling ondergaan. Er had voor EKC meer in gezeten, maar Winsum was duidelijk de betere ploeg.

Foto en verslag Ingmar Vos / 112 Hogeland