Vriendelijk weekend met koude nachten

Het Hogeland – We kijken eerst nog even naar de maand oktober. Deze was in onze provincie zacht, droog en zonnig. De gemiddelde temperatuur lag op 12,2 graden (normaal 10,6 graden), er viel slechts 36 mm regen (73 mm normaal) en de zon deed het uitstekend met 175 uur (normaal 115 uur).
 

 
Deze vrijdag hebben we naast opklaringen nog een enkele bui, maar daarna wordt hogedruk wederom dominant en door de ligging (ten oosten van ons) zorgt dat, in samenwerking met een laag boven de Oceaan, voor een – zoals zo vaak dit jaar – diepe zuidelijke aanvoer. De temperatuur gaat dan ook oplopen en volgende week zou het zomaar boven de 15 graden kunnen worden. Verder lijkt het voorlopig droog te blijven. In het weekend kan het bij heldere en rustige condities in de nacht afkoelen tot onder nul. Overdag flink wat zon en een graad of 10 tot 12.
 

Vandaag vrijdag:

Eerst verspreid nog een enkele bui, maar de kans daarop neemt geleidelijk af terwijl het aandeel zon toeneemt. Het wordt een graad of 11 bij een geleidelijk tot matig afnemende westenwind, kracht 3. In de nacht temperaturen dalend tot rond het vriespunt en vrij grote kans op mistbanken.

Zaterdag: 
Na oplossing van de mist de zon er goed bij en een matige geleidelijk naar zuidoost draaiende wind, kracht 3 tot 4. Het wordt een graad of 11. In de nacht temperatuur opnieuw dalend richting het vriespunt en kans op mistbanken.
 
Zondag:
Na oplossen van de mistbanken de zon bij ca. 12 graden en een zwakke tot matige zuidoostenwind, kracht 2 tot 3.
 
Verdere vooruitzichten:
Droog, rustig en zacht met mogelijk temperaturen richting/boven de 15 graden.