Vooral vrijdag kans op sneeuw en/of ijzel

We hadden het er maandag al over, de strijd tussen de koude en zachte lucht met een hele scherpe overgang gaat plaatsvinden ergens boven Nederland en zelfs boven Groningen zoals het nu lijkt. De Duitsers hebben een prachtig woord voor zo’n weersituatie; Grenzwetterlage. Vanuit het zuiden komt er zachte lucht opzetten, maar de koude lucht geeft zich niet zomaar gewonnen. Zoals het er nu uitziet blijven wij hier in Groningen net aan de koude kant (het is echt kantje boord) met vooral op vrijdag kans op sneeuw, maar ook ijzel bij een oostenwind. In het weekend wint de koude lucht dan terrein.

Woensdag:
De sneeuw trekt weg naar Duitsland en de temperatuur loopt geleidelijk op naar ca. 5 graden bij een matige, naar west draaiende wind, kracht 3. Het blijft grijs en de kans op een bui is klein. In de nacht zakt het kwik naar tot rond het vriespunt.

Donderdag:
Vanuit het zuiden nadert een neerslaggebied en dat bereikt ons net wel, net niet. De wind draait naar het oosten en bij zo’n 2 tot 3 graden valt er af en toe een mengelmoes van regen, sneeuw en later op de dag is er ook kans op ijzel als de temperatuur richting het vriespunt zakt. In de avond en nacht af en toe voornamelijk wat sneeuw bij tempraturen rond het vriespunt.

Vrijdag:
In de vroege ochtend komt een actiever neerslaggebied opzetten en ergens boven ons hoofd vormt zicht de grenzwetterlage (GWL); bij ons af en toe sneeuw en/of ijzel met een oostenwind en rond het vriespunt, in het zuiden van Drenthe is het 5 graden in de plus met regen. In de avond soms nog wat sneeuw en in de nacht wordt het overwegend droog met lichte vorst.

Verdere vooruitzichten:
Zaterdag amper tot niet boven nul bij een matige oosten- tot noordoostenwind een afwisseling van zon, wolkenvelden en een enkele sneeuwbui. Als het in de nacht opklaart kan het – zeker boven sneeuwgebieden – flink afkoelen met matige vorst tussen de -5 en -10 graden.