Unieke hovercraft fors beschadigd na ongeluk op zee

Noordzee/Lauwersoog – Een unieke hovercraft van een Engels bedrijf is eergisteren zwaar beschadigd geraakt bij een ongeval op de Noordzee. De Deense bemanningsleden weten niet wat ze hebben geraakt op hun route tussen de Eemshaven en een Duits windmolenpark. Geen van de opvarenden raakte gewond bij het ongeval.

Unieke hovercraft

Het schip, de Umoe Rapid, is een unieke hovercraft die is ontworpen voor het Noorse leger. Het prototype wordt gebruikt om medewerkers, die windturbines bouwen op zee, van de Eemshaven naar de windmolenparken te brengen. Er zijn slechts drie van deze hovercrafts gebouwd. De boot gaat gemakkelijk 85km/h en wordt gezien als vervanger van het helikoptervervoer tussen vasteland en windmolenparken. De boot kan 24 passagiers vervoeren, waar een helikopter maximaal acht mensen mee kan nemen.

Eergisteren, dinsdagavond, kwam het schip in botsing met een voor de bemanning onbekend voorwerp. Een grote hap van de piepschuim-romp bleek door de zee te zijn opgeslokt, waardoor de boot niet meer goed op het water bleef zweven. De hovercraft kon gelukkig de haven van Lauwersoog nog bereiken, maar op hele lage snelheid omdat alle lucht onder het vaartuig vandaan liep. In Lauwersoog tilden twee enorme mobiele kranen de 25 meter hoge boot uit het water. 

Reparatie

Een bedrijf op Lauwersoog gaat het schip repareren. Omdat onderdelen uit Noorwegen en China moeten komen gaat dit nog minstens enkele weken duren. Een verzekeringsbedrijf schat de opgelopen schade in op zo’n twee miljoen Deense kronen, wat gelijk staat aan bijna 300.000 euro. De bemanningsleden hopen dat de materialen snel aankomen in Lauwersoog, zodat de reparatie kan beginnen.