Ulrumer loopt 50 kilometer naar rechtzaak

ULRUM/LEEUWARDEN – Een 37-jarige man uit Ulrum heeft woensdagochtend bijna 50 kilometer gelopen om zijn rechtszaak in Leeuwarden bij te kunnen wonen. Stipt kwart over negen dinsdagavond vertrok hij, om woensdag een half uur voor zijn zitting aan te komen.

De man heeft, zo kwam duidelijk naar voren tijdens de zitting, een bloedhekel aan gemotoriseerd vervoer.
Een deel van de strafbare feiten die hij op 24 april pleegde, is hier aan te wijden. De dag begon met zijn dagelijkse wandelrondje. Tijdens de ronde kreeg hij ruzie met de eigenaren van een paar honden in Anjum. Volgens de verdachte blafte dezen voor de zoveelste keer agressief naar hem.

Blaffen

Toen de eigenaren naar buiten kwamen om verhaal te halen, werden ze uitgescholden, met grind bekogeld en bedreigd. Even verderop in Anjum kwam de politie de man tegen en hielden hem aan. Tijdens de aanhouding heeft de man zich zodanig verzet, dat hij het raam van een politie voertuig kapot wist te krijgen toen hij geboeid op de achterbank lag.
Met een speciale arrestantenbus van de politie is hij naar het bureau in Leeuwarden gebracht. Hier heeft hij een agent die zijn boeien af wilde doen in zijn gezicht gespuugd, de dag erop, toen een agent het luikje van zijn cel open deed voor controle, spuugde hij nogmaals naar de agent.

Mishandeling

De man noemt het ‘pure mishandeling’ dat hij in gemotoriseerd vervoer naar het cellencomplex werd gebracht.

Voorwaardelijke boete

De Ulrumer gaf bij de zitting aan geen zin te hebben in hulp van instanties. Rechter Maaike Jansen houdt het er des ondanks op dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de bewuste dag in april door het lint ging.
Ze heeft de man een voorwaardelijke boete opgelegd van 500 euro. Wel moet de man de kapotte achterruit betalen, à 400 euro.

Na de zitting is de man lopend huiswaarts gekeerd.