Traumahelikopter verkast naar Eelde

GRONINGEN/EELDE – De traumahelikopter van het Mobiel Medisch Team (MMT) Groningen rukt vanaf 27 oktober uit vanaf vliegveld Eelde.

Na bijna 15 jaar op en in het UMCG te hebben gestaan verkast het mobiel medisch team van het UMCG naar vliegveld Eelde. Zowel de traumahelikopter als het MMT-voertuig (in het geval er niet gevlogen kan worden) krijgen een nieuw plekje op de luchthaven.

UMCG

De traumahelikopter blijft wel in bezit van het UMCG. Ook zal de helikopter nog op het ziekenhuis landen als de arts is meegereden met de ambulance en opgehaald moet worden. De traumahelikopter verhuist omdat omwonenden klaagden over geluidsoverlast.

Snellere hulp

De traumahelikopter kan vanaf Eelde sneller meer mensen hulp bieden. De ‘lifeliner’ wordt ingezet in de drie noordelijke provincies, een deel van Duitsland en een deel van Overijssel. Binnenkort zal er een speciale ‘waddenheli’ komen om vervoer vanaf de waddeneilanden te verzorgen. Tot die tijd blijven de kustwacht en de traumahelikopter dat doen.

Vliegtijd

Voor het Hogeland heeft de verhuizing weinig effect. De helikopter is na de verhuizing slechts drie minuten langer onderweg dan dat de helikopter vanaf het UMCG.

Foto: Ingmar Vos / 112 Hogeland (archief)