Toeterborden bij spoorwegovergang Winsum gestolen

WINSUM – Onbekenden hebben, vermoedelijk, vrijdagnacht de borden weg gehaald die langs het spoor staan bij de Voslaan. De borden verplichten de machinisten te claxonneren wanneer ze de overgang naderen. Zo laat RTVNoord weten 

Het getoeter van de treinen is voor veel omwonenden een doorn in het oog. Het claxonneren houdt de bewoners al lange tijd uit hun slaap, ook laat het ze voortdurend denken aan de vele ongevallen op de overweg.

Verplicht getoeter

De witte, ruitvormige borden met daarop een F, ook wel ”tyfoneerborden”, zijn door ProRail langs het spoor geplaatst om de machinisten verplicht te laten toeteren als ze de overweg naderen. Dit is ongeacht of er gevaar dreigt ja of nee.

Normaal gesproken wordt er alleen getoeterd als er gevaar dreigt, dit gebeurde echter niet bij het ongeval vorige maand en bij het ongeval waarbij Gerjon Kazemier om het leven kwam.

Akkoord

De advocaat van de omwonenden probeert achter de schermen met alle partijen een akkoord te bereiken. Dit duurt sommige buurtbewoners kennelijk te lang en hebben ze het heft in eigen handen genomen.

Kolder is ongelukkig met de ontwikkelingen: ‘Ik ben hard bezig een oplossing te vinden en ik denk dat dit ook gaat lukken. Maar ik distantieer mij van dit soort acties. Dat geldt ook voor de direct omwonenden, ook zij willen in goed overleg tot een oplossing komen’. Zo vertelt hij aan RTVNoord.

”Ik weet niet wie, maar ik heb zo mijn vermoedens” – Omwonende

Terug geplaatst

Spooraannemer Strukton heeft inmiddels de borden vervangen. Hierdoor blijft de veiligheid zo goed mogelijk gegarandeerd.

Foto: 112 Hogeland (archief)