Stelling: Mijn organen in een ander persoon? Echt niet!

HET HOGELAND – Op 13 september is er door de tweede kamer gestemd voor een vernieuwde donorwet. De huidige donorwet met vrijblijvende registratie wordt vervangen door een actieve registratie.

Die nieuwe registratie manier zorgt ervoor dat iedereen automatisch donor is, tenzij anders wordt aangegeven. Veel mensen willen vaak wel donor zijn maar leggen dat niet vast. Hierdoor moeten bij het overlijden de nabestaanden beslissen, die door de omstandigheden dan vaak ‘nee’ zeggen. Dat is jammer, want veel mensen zijn er niet op tegen dat hun organen andermans leven kunnen redden.

150 doden

Jaarlijks overlijden er zo’n 150 mensen die op de wachtlijst staan voor een orgaan. Er is in Nederland een groot tekort aan donororganen. 61% van de mensen is het eens met de nieuwe donorwetgeving. In landen als België is deze manier van registratie niet meer dan normaal.

In Spanje is de actieve registratie ook al van kracht. Daar zijn drie keer zoveel donoren dan in Nederland. Op dit moment is 24% van de Nederlanders geregistreerd als donor, terwijl 61% voor orgaandonatie is. De nieuwe wetgeving moet er voor zorgen dat het aantal donoren op 61% komt te liggen.

De stelling van deze week luidt daarom: ik ben tegen de nieuwe donorwet.

Ik ben tegen de nieuwe donorwet

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Foto: orgaandonatie.pr.co