Stelling: Gemeente Het Hoogeland? Een goed idee!

HET HOGELAND – De regering heeft een tijd terug aangegeven minder gemeenten te willen. Dat houdt in dat verschillende gemeenten samen moeten werken en één gemeente moeten gaan vormen.

Het idee dat rond gaat is dat de gemeenten De Marne, Winsum, Eemsmond en Bedum samen zullen gaan tot één gemeente: gemeente Het Hoogeland (ja met twee o’s). An zich sluit dat natuurlijk mooi aan bij deze website, maar de meningen zijn verdeeld over een zogenaamde ‘supergemeente’.

Nadelen

Één van de nadelen zou kunnen zijn op financieel gebied. Dat is dan ook direct een groot nadeel. Tot nu toe ontvangt elke gemeente een bepaald bedrag uit het gemeentefonds. Als er een supergemeente ontstaat, zal dat bedrag slechts één keer worden uitgegeven aan die gemeente. Er is dus 3x minder geld in de gemeente vanuit het gemeentefonds. Onderzoekers vinden dat daar een andere regeling voor moet komen.

Een ander nadeel zal zijn dat de gemeente veel minder betrokken kan gaan raken bij de burgers. Hoe groter de gemeente, hoe minder de betrokkenheid. Er zullen om en nabij 50 duizend inwoners zijn van de mogelijk toekomstige gemeente Het Hoogeland. Dat is een hoop in vergelijking met de nu ongeveer 11 duizend (dit aantal varieert per huidige gemeente) per gemeente.

Voordelen

Een groot financieel voordeel is dat er meer bespaart kan gaan worden op bestuurskosten. Onderzoekers concluderen niet dat er veel mensen weg bezuinigt gaan worden, het aantal bestuursfuncties zal ongeveer gelijk blijven. Er is maar één raad en één burgemeester nodig, wat de communicatie ten goede zal komen. De gemeenten moeten nu nog onderling communiceren over allerlei zaken en dat is in de toekomst niet meer nodig. Met andere (super) gemeenten zal dit natuurlijk wel nodig blijven.

In de brandweerzorg zal weinig veranderen. Dat is tegenwoordig namelijk niet meer in handen van de gemeente, maar van de Veiligheidsregio Groningen. Ook bijna alles met betrekking tot de politie zal weinig veranderen.

  • Dit is slechts een situatieschets. Er is nog niks definitief en er kan nog van alles gewijzigd worden.

Gemeente Het Hoogeland? Goed idee!

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...