Schraal en koud winterweer

Een maand geleden hadden we met het huidige weer nu al op de schaats gestaan met 4 nachten matige vorst afgelopen week. De instraling van de zon is echter alweer 4x zo sterk dan in januari. We moeten dus fikse vorst hebben om een schaatsbare ijsvloer te krijgen. En dat gaat ook gebeuren. De temperaturen gaan flink onderuit en we krijgen ook zeer lage dauwpunten, oftewel zeer droge lucht, dan kan het ijs snel aangroeien.
 
Vrijdag:
Bij een matige oosten- tot noordoostenwind, kracht 3 tot 4, zijn er naast zon ook enkele wolkenvelden en het wordt een graad of 2 à 3 in de middag. In de nacht vriest het – van noordwest naar zuidoost in de provincie – zo tussen de 4 tot 7 graden.
 
Zaterdag:
Er is flink wat zon en het wordt 2 tot 3 graden, maar de matige tot (vrij) krachtige oostenwind, kracht 4 tot 6, maakt het wat onvriendelijker. In de nacht matige vorst, zo rond de 7 graden onder nul.
 
Zondag:
De eerst nog stevige oostenwind neemt in de loop van de dag geleidelijk wat af bij flink wat zon. De middagtemperatuur komt in de middag eventjes rond nul, in de nacht volgt matige vorst tot zo’n 9 graden onder nul.
 
Verdere vooruitzichten:
De temperaturen dalen nog verder door onvervalste transportkou uit Siberië met in de nachten kans op strenge vorst (<-10) en overdag iets onder nul. De lucht wordt ook erg droog, dus het zal zeer schraal gaan aanvoelen. Maandag en dinsdag kunnen er sneeuwbuien van zee binnendrijven.