Redelijk droge maar koude dagen op komst

Zon, weinig wind en zwart ijs. Deze mooie winterse combi nadert haar einde, we gaan over naar een soort van kwakkelweer. Deze vrijdag neemt de bewolking toe, maar blijft het nog meest droog. Zaterdag is ook het meest droog bij een graad of 4, in de nacht naar zondag trekt een actief front over met eerst sneeuw, later ook regen en even een harde tot stormachtige wind met kans op zware windstoten. Zondag en maandag vallen enkele winterse buien als zeer koude bovenluchten (-41 graden op 5 km hoogte) ons bereiken bij over dag 3 tot 4 graden boven nul en in de nachten rond het vriespunt, dus kans op gladheid.
 
Vrijdag:
Vanuit het westen neemt de bewolking in de loop van de dag toe, maar het overdag blijft droog bij een graad of 3 maximaal bij een matige zuidenwind, kracht 4 tot 5. In de nacht temperaturen rond het vriespunt bij Lauwersoog tot lichte vorst in het oostelijk deel van de provincie en een kansje op wat lichte sneeuw.
 
Zaterdag:
Een mistige start bij temperaturen rond het vriespunt. In de loop van de dag overgaand in een afwisseling van zon en wolken en het blijft meest droog bij een tot matig toenemende westenwind. In de avond zakt de temperatuur tot rond het vriespunt en zo rond middernacht gaat het sneeuwen, later overgaand in natte sneeuw/regen en trekt de zuidwestenwind aan tot hard of stormachtig langs de kust, kracht 7 tot 8, met kans op zware windstoten tot zo’n 75 km/u, later in de nacht weer wat afnemend.
 
Zondag:
De neerslag trekt naar Duitsland weg en er volgt een wisselend bewolkt weerbeeld met verspreid een (winterse) bui bij ca. 4 graden en een geleidelijk tot matig afnemende westenwind. In de nacht lichte vorst.
 
Verdere vooruitzichten:
Wisselend bewolkt, enkele winterse buien (dinsdag meest droog) met overdag een paar graden boven nul en in de nachten lichte vorst.