ProRail gaat noodweg aanleggen door land Stavenga

WINSUM – ProRail gaat, ondanks geluiden vanuit de gemeente, een noodweg aanleggen zodat er geen verkeer meer over de Voslaan in Winsum hoeft.

Excuses

ProRail directeur Pier Eringa kwam hoogstpersoonlijk op bezoek bij de agrariër, die in de media negatief in het nieuws kwam door uitspraken van de directeur. Onder het genot van gebak hebben zowel Stavenga als Eringa hun verhaal gedaan. Ook heeft Eringa zijn excuses gemaakt voor zijn uitspraak, eerder deed burgemeester Michels dat ook al.

Noodweg

Ondanks dat de gemeente Winsum liever spoorbomen op de Voslaan had gezien, gaat ProRail toch beginnen met de aanleg van een noodweg. Dinsdagmorgen werd een principe-overeenkomst ondertekend door Stavenga, waarin staat dat ProRail de grond van de boer gaat pachten. Door de noodweg kan de Voslaan op korte termijn sluiten, zo schrijft ProRail op haar website.

De gemeente Winsum, provincie Groningen, Ministerie van Infrastructuur en Milieu en ProRail hebben binnenkort overleg over de verder te nemen stappen. Hoe lang de noodweg er komt te liggen en wanneer hij er komt is nog niet bekend. Het originele plan was om een ontsluitingsweg te maken naar een bewaakte overgang, maar er wordt nu ook weer gesproken over het eventueel beveiligen van de overgang op de Voslaan.

Foto’s: ProRail en 112 Hogeland (archief)

Eringa en Stavenga