‘ProRail en Arriva nemen verantwoordelijkheid niet’

WINSUM – De nabestaanden van Gerjon Kazemier, die in 2014 om kwam bij een ongeval op de Voslaan in Winsum, eisen actie van ProRail en Arriva. Dat heeft de advocaat van de gemeente laten weten aan RTV Noord.

De familie noemt het onbegrijpelijk dat ProRail en Arriva met de beschuldigende vinger naar de landeigenaar wijzen. De landeigenaren krijgen te weinig geld voor hun land, waar zij als agrariërs van moeten leven. Het doel van ProRail en de gemeente is om onbewaakte overgangen compleet te sluiten en niet om ze te beveiligen. Hier is echter nog niks van terecht gekomen. De gesprekken met de landeigenaren zijn vastgelopen.

Geld en plan liggen klaar

Het geld, 6,5 miljoen euro, en een plan voor de aanpak van alle onbewaakte overgangen in Winsum liggen al maanden klaar. Toch heeft er weer een ernstig ongeluk kunnen gebeuren. De Gerjon Kazemier stichting, opgericht door nabestaanden, hebben destijds een kort geding aangespannen tegen ProRail. Zij hielden het bedrijf verantwoordelijk voor de dood van hun zoon. Toch hebben zij van de rechtszaak afgezien, omdat er een goed plan lag van ProRail. Nu verklaart de advocaat van de familie dat ze aan het lijntje zijn gehouden en dat er nog steeds niks van het plan terug te zien is.

Trein moeilijk zichtbaar

De treinen van Arriva zijn door de witte voorkant moeilijk zichtbaar bij laagstaande zon en mist. Het is niet bekend of dit een oorzaak is van één van de ongelukken de afgelopen jaren.

ProRail en de gemeente Winsum willen de overgangen nu binnen een jaar verdwenen hebben. Als er niks uit de gesprekken met de grondeigenaren komt is de gemeente van plan de landeigenaren te dwingen de grond te verkopen, om zo een parallelweg te kunnen maken die naar een bewaakte spoorwegovergang loopt.

Kort geding

Het ongeluk roept veel boze en teleurgestelde reacties op bij mensen. Ook is het bijzonder dat er ineens wél een lamp en enorm matrixbord zijn geplaatst bij de overgang. Mocht er niet snel tot actie worden overgegaan dan zal de Kazemierstichting het kort geding alsnog door laten gaan. De grondeigenaren zijn namelijk niet verantwoordelijk voor de overgang, dat is ProRail.

Foto: 112 Hogeland (archief)