Politie De Marne niet meer het langzaamste van Nederland

Het Hogeland – De cijfers van de uitruktijden van de Nederlandse politie van het eerste half jaar van 2017 zijn recent naar buiten gebracht. Daaruit blijkt dat de politie weer erg slecht presteert in De Marne.

De politie zegt dat het lastig is om de uitruktijden in buitengebieden boven de norm van 90% binnen 15 minuten te krijgen. Dit jaar was de politie tot nu toe gemiddeld in 81% van de spoedgevallen binnen 15 minuten ter plaatse.

In de Marne zijn incidenten geweest waar het 30 minuten of langer heeft geduurd voor er politie ter plaatse was. Het percentage van 37,5% binnen 15 minuten ter plaatse is dan ook geen verassing. Alleen in het Brabantse Baarle-Nassau was de politie nog langzamer: daar kwam de politie slechts in 33% van de spoedgevallen op tijd aan.

In Winsum scoort de politie ook laag. Bij iets meer dan de helft van de gevallen was de politie daar binnen de 15 minuten-norm. In Bedum en Eemsmond gaat het veel beter: met een respectievelijke 82% en 78% zitten zij rond het landelijke gemiddelde.

Ten opzichte van vorig jaar is de politie wel sneller. Toen scoorde De Marne 35%, Winsum 50%, Bedum 70% en Eemsmond 74%. Politie-eenheden moeten vaak uit Uithuizen of Zuidhorn komen. Een enkele keer moet Groningen Stad of Dokkum bijspringen op het Hogeland.