Politie gaat actief controleren op landbouwvoertuigen

HET HOGELAND – De politie gaat de komende tijd actief controleren op landbouwvoertuigen in de regio. Het gaat dan vooral om gebreken op of aan de voertuigen.

Lik op stuk

Voorheen werden er vaak eerst waarschuwingen gegeven, maar dat is verleden tijd. De politie gaat nu uit van een lik op stuk beleid en zal overtreders direct bestraffen. Dit is omdat de gebreken vaak hinderlijk en gevaarlijk zijn voor medeweggebruikers.

Overtredingen

Met modder bedekte lampen, niet afgeschermde scherpe delen, te ver uitstekende onderdelen en te brede voertuigen of aanhangers zijn veel voorkomende overtredingen die worden begaan door de bestuurders van de agrarische voertuigen. Voor andere weggebruikers is het belangrijk dat de voertuigen duidelijk zichtbaar zijn. Er moet dus voldoende en goede verlichting op zitten, uitstekende delen moeten zijn voorzien van waarschuwingsborden of lampjes.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Vooral voor kwetsbare verkeersdeelnemers als motoren, bromfietsers, fietsers en voetgangers zijn uitstekende en schuivende lading erg gevaarlijk. Het is ook aan de agrariërs om verkeer te waarschuwen over gladde wegen door modder.

Politie

De politie gaat de laatste tijd geregeld bij boeren en loonbedrijven langs om ze te adviseren en hen bewust te maken van de gevaren van een bijvoorbeeld niet goed gemarkeerd uitstekend onderdeel van een voertuig.