Opnieuw tiener vast in lift Winsum; brandweer helpt fiets naar beneden

Winsum – Opnieuw was het woensdagmiddag raak: de brandweer van Winsum mocht wederom in actie komen nadat een tiener vast was komen te zitten in de lift van het station in Winsum. Aangezien de lift niet meer in actie wilde komen, hebben de brandweerlieden een vrouw met haar fiets naar beneden geholpen.

De lift bij het station aan het Ubbo J. Mansholt plein ligt al langere tijd onder vuur. De lift zorgt namelijk al geruime tijd voor problemen; zo is het erg gevoelig voor storingen en voor vandalisme. Voor ProRail was dat in juli 2016 reden om de gemeente te laten weten de lift te laten vervangen voor een hellingbaan.

Hier kwam het bedrijf later toch op terug. Er wordt een nieuwe lift geplaatst die hopelijk de problemen achter zich zou moeten laten. De nieuwe generatie liften is minder gevoelig voor vandalisme waardoor er minder storingen zouden moeten zijn. Tevens zou een hellingbaan volgens ProRail te duur zijn.

Opgesloten

Ook voor deze tiener vormde de lift een probleem. Door de brandweer moest de deur geforceerd worden opengebroken, waarna hij uit kon stappen. Waardoor de lift vast kwam te zitten zal opnieuw worden onderzocht. Of er, net als eerdere keren, sprake is van baldadigheid, zal worden onderzocht. Destijds is er door ProRail aangifte gedaan van vernieling van de lift.

De brandweer noemt het op zijn minst opvallend dat er weer een tiener vast zat in de lift.

Omstanders en omwonenden klagen al langer over de aanhoudende overlast. Ook kort geleden zou er nog veel omgesprongen zijn met de lift. Omstanders vertellen dat een groep van circa tien jongeren continue met de lift bezig was om vanaf het perron naar beneden te gaan, om eenmaal beneden de lift weer naar boven te sturen. Vanwege de overlast die dit gaf is door omstanders de politie gebeld.

Handtekeningen

Door Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Winsum is onlangs een online petitie gestart om alsnog een hellingbaan aan te laten leggen. Totaal kon de stichting ruim 355 handtekeningen overhandigen in Den Haag, aan de commissie Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer.