Open brief boer Stavenga: “wij zijn in de media weggezet als geldlustige boeren”

WINSUM – De familie Stavenga uit Winsum kreeg de afgelopen dagen veel over zich heen. Zij worden door de gemeente, ProRail en de media (wij niet natuurlijk) weggezet als verantwoordelijke voor de aanrijding(en) op de Voslaan in Winsum. Nu doet hij zijn verhaal in een open brief aan WinsumNieuws en Dagblad van het Noorden.

Vrijdag 18 november loopt de heer Stavenga rustig zijn stal in. Hij ziet een RMO vrachtwagen richting de provinciale weg rijden, maar dit is voor hem geen ongewoon beeld. Op het moment dat hij de stal binnen loopt hoort hij een niet te beschrijven geluid. Onmiddellijk loopt hij naar buiten en ziet dat de trein ontspoord is: Stavenga weet direct hoe laat het is.

Samen met zijn vrouw gaan ze naar de plaats van het ongeval. Terwijl hij 112 belt beschrijft hij wat er allemaal te zien is. Tot zijn verbazing staat de chauffeur van de vrachtwagen in een weiland, ook Stavenga had niet verwacht dat daar iemand levend uit zou stappen. Samen met zijn vrouw gaan ze de trein in en helpen gewonden die nog in de trein liggen.

Van hulpverlener naar schuldige

Om 16:00 was er in het gemeentehuis van Winsum een persconferentie. Daar waren onder andere de heer Eringa van ProRail en burgemeester Michels van Winsum aanwezig. ‘Binnen vier uur tijd wordt je gedegradeerd van hulpverlener naar schuldige van het ongeval. Wat dit met je doet is met geen pen te beschrijven’ schrijft Stavenga. De familie Stavenga is door de landelijke media weggezet als geldlustige boeren. En dat is vreemd, want Stavenga heeft vanaf het begin aangegeven volledig mee te werken in het verkopen van zijn grond.

De eerste afspraken die werden gemaakt met ProRail gingen over een huurovereenkomst. Dit was voor de familie te overzien, want zo waren ze niet voor lange tijd hun kostbare grond kwijt. Het eerste plan was om een noodweg aan te leggen naar een beveiligde overweg. Plots werd in 2016 het plan veranderd en zou het een definitieve weg worden. Ook dit was voor de boer geen probleem, als ze maar een vervangend stuk grond zouden krijgen. Dit werd door de gemeente Winsum toegezegd.

De boer heeft zijn grond hard nodig vanwege de vele regelingen voor agrariërs in Nederland. De mestwetsregeling speelde hierbij een belangrijke rol voor de boer. De toezeggingen van de gemeente, die in maart 2016 werden gedaan, zijn tot op de dag van vandaag niet waargemaakt. In juli zou de familie bericht krijgen van de gemeente.

In september 2016 wou ProRail toch weer over op de huurovereenkomst, die eerder al was gemaakt. De conceptovereenkomst is nog steeds niet ontvangen door Stavenga.

‘Zijn wij verantwoordelijk voor het genomen risico?’

‘Zijn wij verantwoordelijk voor het risico dat genomen is?  Zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid op het spoor?  Het zijn prorail en de gemeente Winsum geweest die bewust dit risico hebben genomen, neem daar dan ook zelf de verantwoordelijkheid voor!’

Uit de brief van Stavenga wordt duidelijk dat de schuld van het ongeval helemaal niet bij de familie ligt, zoals bij sommige mediabedrijven werd verspreid. ProRail en de gemeente hebben op de persconferentie verklaard dat de onderhandelingen over het stuk grond ‘stroef verliepen’. Dit blijkt uit de brief van Stavenga helemaal niet te kloppen. Het enige wat de gemeente en ProRail willen is hun straatje schoon houden, ten koste van de hardwerkende boer, die het in deze tijd al lastig genoeg heeft. Het getreuzel en geblunder van de gemeente en ProRail hebben de boer behoorlijke imagoschade opgeleverd. Hij sluit zijn brief dan ook als volgt af:

‘Bedankt heer Michels, de ferme taal die u spreekt, getuigt van veel daadkracht. Voor een volgende keer zou ik de ambtsketting vervangen voor het boetekleed, dat staat u veel beter. Bedankt heer Eringa, de voortvarendheid waarmee de troep op de Voslaan  wordt opgeruimd beloofd veel voor de toekomst. Langs deze weg  willen wij de slachtoffers veel sterkte wensen en iedereen bedanken die ons tot steun is geweest.’