Noodhulpteam Rode Kruis oefent rampscenario in HHC Wehe

Wehe-den Hoorn – Zonder dat ze het van tevoren wisten werden de vrijwillige leden van het Noodhulpteam woensdagavond opgeroepen voor een explosie in het HHC Wehe-den Hoorn. 

Zo’n twintig leerlingen en andere ‘slachtoffers’ waren geschminkt en voorzien van glassplinters. Het scenario: een explosie in het scheikundelokaal. Aan de leden van het Rode Kruis de taak om alle slachtoffers te classificeren en behandelen. Ambulancepersoneel van de post in Leens assisteerde bij de oefening.

Wat is het Noodhulpteam?

Het Noodhulpteam is van het Rode Kruis en bestaat uit een groep vrijwilligers. Ze worden als onderdeel van de Grootschalige Geneeskundige Bijstand ingezet bij incidenten waar meer dan tien slachtoffers bij zijn gevallen. Daarbij moet je denken aan treinongelukken, aanslagen vliegtuigongelukken. Het Noodhulpteam behandelt slachtoffers die niet ernstig gewond zijn, maar wel direct hulp nodig hebben. Ze zijn bijvoorbeeld ingezet bij het treinongeval in Winsum, waar ze meer dan veertig gewonden hebben behandeld. Minimaal acht vrijwilligers komen bij een oproep naar een zogenaamde uitgangsstelling en stappen daar in het voertuig van het Rode Kruis, om vervolgens met toeters en bellen naar de plek des onheils te rijden. De leden zijn speciaal opgeleid door het Rode Kruis en kunnen handelen in noodsituaties.

Om alle leden scherp te houden worden opkomstoefeningen gehouden. De oefening in Wehe-den Hoorn was zo’n oefening, waarbij de leden ook daadwerkelijk moesten handelen. Voor alle betrokken partijen was de oefening erg nuttig en leerzaam. 

Medaille

Drie leden van het Rode Kruis kregen woensdag een vrijwilligersmedaille voor hun jarenlange inzet. Alle drie zetten ze zich al tien jaar in voor het Rode Kruis. De medaille werd uitgereikt uit naam van de koning. 

Zelf deel uitmaken van het Noodhulpteam?

Dat kan! Het Rode Kruis zoekt nog leden in de provincie Groningen. Stuur een mailtje naar nhtgroningen@gmail.com om je aan te melden.