Maak het telefoondieven niet makkelijk: registreer uw IMEI nummer

HET HOGELAND – Het is steeds vaker aan de orde: dieven hebben het voorzien op mobiele telefoons. Zij verkopen deze vervolgens door, maar dat is te voorkomen.

IMEI nummer

Zorg dat u uw IMEI (international mobile equipment identity) nummer registreert. Dit is een soort van serienummer van uw telefoon. Mocht uw telefoon gestolen worden, dan kan de politie door middel van dat nummer de gestolen telefoon bestoken met SMS berichten, waarin staat ‘Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie’. Hierdoor is het voor dieven niet meer aantrekkelijk om de telefoon door te verkopen.

Ook kan uw provider voorkomen dat er een nieuwe SIM kaart wordt gebruikt in de telefoon, door die te blokkeren met het IMEI nummer. De telefoon kan nog niet helemaal geblokkeerd worden.

U kunt uw IMEI nummer op drie manieren achterhalen:

  • Toets *#06# in bij bellen. Hierna krijgt u het IMEI nummer te zien. Mail deze naar uzelf of schrijf hem ergens op.
  • Achter uw batterij staat op een wit stickertje een 15 cijferige code, dit is uw IMEI code. (Niet alle telefoons hebben tegenwoordig nog een verwijderbare batterij).
  • Op het doosje van uw telefoon staat op een wit etiket hetzelfde 15 cijferige nummer.

Laat foto’s automatisch synchroniseren

Als u uw telefoon automatisch foto’s laat synchroniseren met iCloud, Google+ of dropbox, bestaat er een kans dat foto’s die door de telefoondief zijn gemaakt daar op verschijnen. Hierdoor zijn al meerdere boeven gepakt, maar straffen voor hun vallen lager uit doordat de gemaakte foto’s al publiekelijk zijn gemaakt. Bekijk niet alleen portretfoto’s, maar alle foto’s die plots op de cloudsoftware verschijnen. In elke foto kunnen concrete aanwijzingen zitten.

Trace my phone

Een derde mogelijkheid om uw telefoon terug te vinden is het traceren van de telefoon. Voor iPhones is er het alom bekende ‘find my iPhone’. Ook Android telefoons zijn te traceren (deze functie is ook handig als u uw telefoon kwijt bent in huis). Via Google Apparaatbeheer kunt u de locatie van uw telefoon zien (mits internet en locatie aan staan op de telefoon) via een desktop. Ook kunt u de telefoon bellen. De telefoon gaat dan automatisch op het luidste volume, zelfs al staat de telefoon op stil. Het is belangrijk dat u inlogt met hetzelfde account op de telefoon als met Apparaatbeheer.

SIM kaart

Blokkeer altijd direct uw SIM kaart. Dit voorkomt dat de dief ongewenste kosten maakt via uw telefoon.

Foto: Flickr creative commons