Kudde koeien aangereden door trein bij Wetsinge; brandweer redt één pink, anderen overleden

Wetsinge – Op het spoor tussen Winsum en Sauwerd is zondagnacht een aanrijding geweest tussen een groep ontsnapte koeien en een trein van Arriva. Drie of vier koeien zijn hierbij omgekomen. Eén koe kon levend uit een sloot worden gered door de brandweer.

Rond één uur ‘s nachts kreeg de machinist van de stoptrein tussen Roodeschool en Groningen de schrik van zijn leven. Ter hoogte van de onbewaakte spoorwegovergang bij de Oudeweg bij Wetsinge was de trein tegen een groep ontsnapte pinken aangereden. De machinist maakte hier een melding van bij ProRail.

Levende koe

Al snel werd ontdekt dat één van de koeien de aanrijding had overleefd. Het beestje lag in een naastgelegen sloot maar kon hier niet zelf uit komen. De brandweerlieden van de posten Winsum en Groningen Stad zijn uitgerukt om deze koe uit de sloot te takelen. Met een speciaal reddingsnet werd de koe door een kraan van de brandweer op het droge gezet. Het beestje raakte onderkoeld en is nagekeken door een ter plaatse gekomen veearts. Dit nam in totaal zo’n twee uur in beslag.

De brandweer heeft ook twaalf treinreizigers uit de trein geëvacueerd en overgedragen aan twee taxibusjes. De reizigers zijn door de taxi’s naar hun eindbestemming gebracht. Er raakten bij het bizarre ongeval geen personen gewond.

Nachtwerk

De brandweer heeft de overweg waar het jongvee is aangereden schoongemaakt. Het hele spoor lag tot aan de Meedenweg bezaaid met kadavers. In de naastgelegen sloten en onder de trein zaten ook stukken koe die door een speciaal reinigingsteam van ProRail zijn verwijderd. De trein raakte bij het ongeval beschadigd en kon niet direct zijn weg vervolgen. ProRail is een groot deel van de nacht bezig geweest met de opruim- en schoonmaakwerkzaamheden. Het aantal overleden koeien is niet precies bekend omdat de kadavers erg beschadigd waren. De hulpdiensten schatten dat zo’n drie of vier koeien het ongeval niet overleefd hebben.

De politie en brandweer spreken van een bizar incident. Hoe de koeien konden ontsnappen uit hun weide is niet bekend. De politie heeft de betrokken boer op de hoogte gebracht van het ongeval. Na ruim twee uur kon de brandweer inpakken en terug naar de kazerne. 

[22/10/’17] Trein schept kudde koeien bij Wetsinge

https://112-hogeland.nl/kudde-koeien-aangereden-trein-wetsinge-brandweer-redt-pink-anderen-overleden/ www.facebook.com/112hogeland ©112Hogeland – Ingmar Vos