Koud met kans op winterse buien, zondag beter weer

Het Hogeland – Het hoog Katahrina boven Scandinavië blijft voorlopig bepalend voor het weer bij ons. Deze vrijdag en zaterdag met ronduit koud weer met kans op winterse neerslag, vanaf zondag gaat het hoog wat kantelen en stroomt er vanuit het zuidoosten geleidelijk zachtere lucht naar ons toe en is het medio volgende week weer rond de 15 graden bij aardig wat zon.

Vrijdag: Een afwisseling van zon, wolken en vooral in de middag een regen-, hagel- of natte sneeuwbui. Het wordt maximaal zo’n 8 graden bij een matige noordoostenwind, kracht 3 tot 4. In de nacht meest droog en landinwaarts tot zo’n 2 graden onder nul.

Zaterdag: Het is met 6, misschien nog 7 graden ronduit koud voor de tijd van het jaar. Er trekt overdag een bel met koude lucht over (-10 op 1500 meter) en dat zorgt voor enkele winterse buien bij een matige tot vrij krachtige noordooster, kracht 4 tot 5. Tussendoor de zon. In de avond nog kans op een bui, de nacht meest droog bij rond het vriespunt tot er iets onder.

Zondag: Vooral in het oostelijk deel van de provincie wolken en daar ook kans op lokaal wat gemiegel. In het westelijk deel droog en ook de zon er af en toe bij. Het wordt ca. 9 graden bij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind, kracht 4 tot 5.

Verdere vooruitzichten: Perioden met zon, meest droog en oplopende temperaturen richtig de 15 graden.