Koeien en trekker komen in Lauwersmeer terecht

Lauwersoog – Twee koeien zijn maandagmiddag uit het Lauwersmeer bij Lauwersoog gered. De dieren waren aan het afkoelen en zakten door de zandlaag heen in het Jaap Deensgat. Bij de reddingsactie kwam een trekker ook vast te zitten in het meer.

De brandweer werd ter assistentie ter plekke gevraagd met een boot. Een van de koeien kon gemakkelijk met mankracht losgetrokken worden en naar de kant worden gebracht. Een tweede koe zat zo’n veertig meter van de kant tot haar kop vast in de klei. Een derde koe stond ook in het water, maar hoefde niet gered te worden.

tekst gaat verder onder de foto

“Koeien zijn een beetje domme dieren” zei een van de te hulp geschoten agrariërs. “Koeien koelen af in het water en staan wat op de zandlaag te stampen. Op den duur zakken ze door de zandlaag heen en komen ze in de klei terecht. Dan zitten ze vast.”

De overgebleven koe werd aan een lange staaldraad vastgemaakt, die door een trekker op de kant aangetrokken werd. De dame kon op die manier, na een reddingsactie van ruim twee uur, gered worden. Ook de trekker die vast stond is met de staaldraad losgetrokken. De koeien maken het goed.