Kloosterburen na moeizame start langs Farmsum

Op sportpark Westerklooster werd zondag de wedstrijd tussen Kloosterburen en Farmsum gespeeld. De thuisploeg kwam wat moeilijk op gang, maar wist de wedstrijd toch naar zijn hand te trekken. Mede dankzij een fenomenale goal werd de tegenstander werd met 3-0 geklopt.

Het bestuur van Kloosterburen had er eigenlijk niet meer op gerekend dat de wedstrijd door zou gaan. Toch werd al vrij vroeg in de ochtend duidelijk dat er toch wel gespeeld kon worden. De vorst was volledig uit het veld, dus er kon gewoon gevoetbald worden.

Erg warm was het niet in Kloosterburen: genoeg reden voor de scheidsrechter om de visuele pasjescontrole over te slaan. Even na twee uur werd er afgetrapt en kon Kloosterburen op jacht naar de drie punten. Jeroen Holman kreeg al na twee minuten een grote kans toen hij oog in oog kwam te staan met de doelman van Farmsum. De keeper had reflex genoeg om de bal te keren en over de achterlijn te werken. Onoplettendheid en laksheid bij Kloosterburen zorgden er echter voor dat ook Farmsum de nodige kansen kreeg. Na vijf minuten voetballen kon Robert Veenhuis zonder problemen door de defensie van de thuisploeg lopen. Gelukkig voor de zwart-witten schopte hij de bal net naast het doel. Matig voetbal kwam niet alleen van de kant van Kloosterburen, ook Farmsum voetbalde in de beginfase niet goed. Er werden relatief veel overtredingen gemaakt en de bal werd makkelijk bij de tegenstander ingeleverd. De technische en jonge ploeg uit Farmsum had wat moeite met het gladde veld, waardoor hun vele draai en kap acties niet altijd op twee benen eindigden. Na ruim een half uur voetballen kwam Kloosterburen, dat gelijk op ging met de gasten, op voorsprong. Joost Gerdez onderschepte de bal op het middenveld en liet een goede loopactie zien. Eenmaal in het doelgebied haalde hij uit en zag de bal in het net belanden. Farmsum liet niet zomaar over zich heen lopen en had voor rust nog enkele goede aanvallen in huis, waaronder een op de lat gekopte hoekschop.

Waar de beleving in de eerste helft miste bij Kloosterburen, was die bij Farmsum in de tweede helft ver te zoeken. Kort na rust had Stephan Woldhuis een verwoestend schot op de lat in huis, maar verder kwamen de gasten niet. De vervanger van de door een tackel geblesseerde Jos Streefkerk, Bo Tukker, zorgde voor het nodige vermaak bij het publiek bij zowel de bank als het publiek van Kloosterburen. Zijn ongeremdheid en goed acties leverden goede kansen op voor Kloosterburen. Zo ook na een uur voetballen, toen Tukker een vrije bal inleidde vlakbij de zestien meter van Farmsum. Aanvoerder Bert Mennes legde de vrije trap goed voor het doel waarop Joost Gerdez hem knap in het dak van het doel werkte. De gasten voetbalden na dit doelpunt niet meer goed en lieten de Kloosterbuurders meerdere malen vrij uitbreken. Tien minuten voor tijd werd door Arjan ‘Appie’ van der Laan het mooiste doelpunt van de dag gezet. Enkele meters buiten de zestien meter nam hij de bal op de slof. Iedereen keek toe hoe de bal precies in de linker bovenhoek eindigde, waarna er twee handen van vreugde de lucht in gingen bij Van der Laan. Kloosterburen was in de tweede helft duidelijk sterker dan de gasten. Kloosterburen won meer duels en was veel explosiever in de aanval. Farmsum kwam er niet meer uit door uitstekend verdedigend werk van Bert Mennes en Arjan van der Laan. Bo Tukker stal kort voor tijd de show door vier verdedigers van Farmsum bezig te houden in een hoekje. Enkele poorten werden gemaakt en Tukker werkte zich knap uit de drukte, wat tot opgewonden reacties aan de kant leidde. Na iets meer dan 90 minuten floot de Bafloër arbiter af.

* VV Kloosterburen – Farmsum: 3-0 (1-0). 35. Gerdez (1-0), 60. Gerdez (2-0) en 78. Van der Laan (3-0). Scheidsrechter: J. Cleveringa uit Baflo. Gele kaarten: Korhorn (Kloosterburen) en Hakze (Farmsum).

Foto’s en verslag: 112 Hogeland