Kloosterburen – Blauw Geel kent bijzonder (vroeg) einde

Het eerste team van VV Kloosterburen heeft zondag aangetreden tegen titelkandidaat Blauw Geel’15 uit Groningen. De arbiter legde de wedstrijd na een uur stil nadat Kloosterburen herhaaldelijk commentaar had op grove fouten van de leidsman. 

Het Kloosterburen van trainer Pieter Oosterhuis, dat het zonder enkele vaste krachten moest stellen, stond zondag vol goede moed op het veld. Het leek een bijna onmogelijke missie om van de nummer twee te winnen maar met de overwinning van Eenrum op Blauw Geel in het achterhoofd werd er toch, een paar minuten te laat, vol vertrouwen aan de wedstrijd begonnen. In het begin leek Kloosterburen geen enkele partij voor Blauw Geel en de eerste kans van de wedstrijd werd direct benut. Kevin Johnson, de man die het voor Blauw Geel moest gaan doen, kon makkelijk op het snelheid langs de Kloosterbuurder verdedigers en schoot de bal al na vijf minuten in het doel. De toon leek hiermee gezet, want de thuisploeg kwam amper nog op de helft van Blauw Geel. Na een kwartier voetballen zat het bij de gasten allemaal niet meer zo mee en werd er wat op Kloosterburen gezeverd. Ondanks het overtuigende klassenverschil wist Blauw Geel het verschil in de wedstrijd niet te maken en leek zich een herhaling van de wedstrijd tegen Eenrum voor te gaan doen. De thuisploeg kwam wat meer aan de bal en er werd vaker op de helft van de gasten gespeeld. Met het toenemende balbezit van de thuisploeg werd de wedstrijd ook een stuk fysieker en was de Stadse scheidsrechter genoodzaakt om twee keer een gele kaart te trekken: Michiel Hovenkamp van Blauw Geel en Joachim Steur van Kloosterburen moesten er aan geloven, door iets te fanatieke pogingen om de bal te onderscheppen.

Onterechte tegengoal

Vijf minuten voor rust sprintte de snelle Johnson van de Stadjers weer langs de zijlijn, maar passeerde die lijn. De assistent scheidsrechter van Blauw Geel nam dit, evenals enkele supporters van Kloosterburen, waar en stak zijn vlag omhoog. De scheidsrechter wuifde het signaal weg en liet doorspelen. Johnson die slim door speelde sleepte een corner uit zijn actie, die door hoogspringer Youri Kleve goed werd ingekopt. Scheidsrechter Bloem was na dit doelpunt niet voor reden vatbaar, wat zich bij de Kloosterburen aanhang uitte in wat verbaal commentaar. De aanvoerder van Kloosterburen kwam bij de scheidsrechter verhaal halen, die verklaarde het zelf, vanaf de middenstip, te hebben waargenomen. In gesprek met de assistent scheidsrechter ging hij niet. Kort voor rust kwam Michiel Hovenkamp nog met een goede vrije trap aanzetten, maar zijn inzet belandde op de paal.

Oosterhuis: ‘allemaal verliezers’

Trainer Pieter Oosterhuis van Kloosterburen was na de staking van de wedstrijd vooral teleurgesteld in de beslissing van de scheidsrechter om de wedstrijd voorgoed te staken. ‘Alle drie de partijen hebben vandaag verloren. Wij zitten fout, maar de arbiter zit ook zeker fout. Deze beslissing vind ik erg kort door de bocht, maar van de inhaalwedstrijd maken we een mooi feestje’. De trainer van Blauw Geel kon dit beamen en ook hij baalde van deze beslissing. ‘Dit is jammer, want hiermee benadeel je de hele competitie. Wij hadden als de wedstrijd was uitgespeeld periodekampioen kunnen worden volgende week’.

Doordat de scheidsrechter zijn assistenten niet serieus leek te nemen, namen ook de voetballers zijn beslissingen minder snel serieus. Na iets meer dan vijf minuten voetballen in de tweede helft maakte Kevin Kat een onhandige overtreding waar hij terecht een gele kaart voor kreeg. De Kloosterbuurder liep vervolgens bij het incident weg toen de arbiter plots een rode kaart uit zijn borstzak toverde. Menig toeschouwer dacht dat Kat iets had gezegd wat niet door de beugel kon, maar de uiterst gefrustreerde aanvaller zei dat de scheidsrechter hem zojuist zijn tweede gele kaart had gegeven, volgens hem. De leidsman had volgens zijn notities in de eerste helft een gele kaart gegeven aan Kat, maar in werkelijkheid was het Steur die een gele kaart had gekregen. Dit schoot bij iedereen in het verkeerde keelgat en dat werd ook duidelijk en ongenuanceerd kenbaar gemaakt door de staf en het publiek. De scheidsrechter was opnieuw niet voor reden vatbaar en gaf ook aanvoerder Mennes een gele kaart. De teamleider van Kloosterburen probeerde nog met de aantekeningen van de OC verslaggever de scheidsrechter op goede gedachten te brengen, maar de leidsman rectificeerde zijn fout niet en zette het spel voort. Blauw Geel scoorde via een Kloosterbuurder uit de verkregen vrije trap de 0-3 waarna het in menig Kloosterburen hoofd begon te koken. Toen er ook nog een vrije trap werd gegeven tégen Kloosterburen terwijl Blauw Geel de overtreding beging was de maat bij de meeste zwart wit geklede voetballers vol en werd er weer verhaal gehaald. De scheidsrechter had er daarna geen zin meer in en staakte de wedstrijd, wat al snel een definitieve beslissing leek. De arbiter wou niet met trainers, aanvoerders en bestuursleden in gesprek, wat iedereen benadeelde. De voetballers van Blauw Geel konden zich vinden in de frustraties van Kloosterburen en ook zij zagen dat de scheidsrechter twee keer goed fout zat. De resterende dertig minuten zullen op een ander tijdstip en met een andere scheidsrechter worden gespeeld.

VV Kloosterburen – Blauw Geel’15: 0-3 (0-2). 5. Kevin Johnson (0-1), 39. Youri Kleve (0-2) en 54. Joachim Steur (e.d. 0-3). Scheidsrechter: H.C. Bloem uit Groningen. Gele kaarten: Joachim Steur, Bert Mennes en Kevin Kat (beide VV Kloosterburen) en Michiel Hovenkamp (Blauw Geel’15). Rode kaart: Kevin Kat (VV Kloosterburen).

Foto’s en tekst: Ingmar Vos / 112 Hogeland