Katheterterreur: volle katheterzakken in gracht gegooid

Wehe-den Hoorn – Eigenaresse Annelies Heringa en haar echtgenoot van voormalig hotel/restaurant (en momenteel zalenverhuur) Schierstee aan de Warfhuisterweg zijn het schijtziek: al een jaar lang worden er volle, gebruikte katheterzakken en toebehoren bij ze in de gracht gegooid.

Het gezin plaatste daarom een filmpje op Facebook, wat voor veel verbaasde reacties zorgde. ‘Wie doet nou zoiets’ en ‘gadverdamme’ waren de terechte reacties onder het filmpje, dat inmiddels bijna twee duizend keer is bekeken.

“Ik zet het op Facebook, dit moet ophouden”

Dat is de vraag waar het gezin al enkele weken mee zit. Het wordt de laatste tijd steeds erger, aldus Heringa: “Vorig jaar vonden we af en toe een volle katheterzakken met urine, maar sinds een paar weken gebeurt het veel frequenter, bijna dagelijks”.

Het lijkt te gaan om tijdelijke katheters, die op de parkeerplaats van het voormalige koetshuis worden verwisseld door de dader hem- of haarzelf. “Zelfs het slangetje zit vaak nog in de katheterzakken, écht ranzig toch?” Ook worden de verpakkingen van nieuwe slangetjes en een speciaal soort gel om de katheters in te brengen gevonden op het parkeerterrein.

De katheterzakken liggen in de grachten rondom het parkeerterrein. “We denken dat het wordt gedaan door iemand die in nood zit. Het moet wel ’s nachts gebeuren, anders zouden we het toch door moeten hebben?” Al zo’n 20 katheterzakken en toebehoren zijn door Annelies Heringa gevonden de afgelopen weken. “Op den duur dacht ik: ik zet het op Facebook, dit moet ophouden.”

“Is toch ranzig?”

Het gezin vindt het trouwens helemaal niet erg als iemand de behoefte heeft om zijn of haar katheterzakken te wisselen bij hun op het parkeerterrein. “Maar gooi het dan in een plastic zak op het terrein of gooi het bij ons in de container, dit is gewoon te smerig voor woorden”. Op het moment dat Heringa een katheterzak vindt haalt zij hem er uit met handschoenen en een schoffel: “is toch ranzig? Onze hele gracht ligt waarschijnlijk vol met urine!”

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de persoon in kwestie het gemunt heeft op de familie Heringa. Waarom de katheters maar bij het gezin in de grachten gedumpt blijven worden is en blijft een raadsel.