Indrukwekkende boekpresentatie Piet Stuive

Wehe-den Hoorn – Grappige anekdotes, indrukwekkende herinneringen en serieuze boodschappen; de boekpresentatie van het boek ‘spoed en tegenspoed’ van ex-ambulanceverpleegkundige Piet Stuive was voor alle aanwezigen een enerverende ervaring.

Het is 4 december als ambulanceverpleegkundige Piet Stuive en zijn chauffeur René worden opgeroepen voor een spoedmelding. Het tweetal rukt met spoed uit vanaf de ambulancepost in Leens, maar op de N361 bij Wehe-den Hoorn gaat het mis: de ambulance raakt van de weg en komt uiteindelijk met de zijkant tegen een steunpilaar van het Shell tankstation. De pilaar zit enkele centimeters bij Piet vandaan; centimeters die het verschil tussen leven en dood zijn geweest.

Wat er daarna allemaal gebeurt weet Piet niet meer. De laatste momenten in de ambulance overigens ook niet, dat heeft hij allemaal van anderen moeten horen. Piet is in leven gehouden door de Shell medewerkster Frieda Nienhuis, waar Piet stiekem ook wel een beetje verliefd op is geworden. Ook ambulancemedewerkers in vrije tijd en de brandweer haasten zich met spoed naar de plek des onheils.

Piet wordt uiteindelijk, na door de brandweer te zijn bevrijd, overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen, onder begeleiding van een trauma-arts: Piet is zwaargewond geraakt. Zijn collega René raakt slechts licht gewond, maar is erg in shock.

Wat volgt is een lange periode van herstel en revalidatie. Maar Piet blijft Piet en hij wil weer aan de slag, ondanks dat hij een tijd niet heeft kunnen lopen en praten. Hij begint weer op de ambulance. Niet op een ambulance voor spoedritten, maar een ambulance die patiënten rustig van A naar B brengt. De ambulance waar je mooie verhalen hoort, misschien wel de mooiste.

Het wordt hem uiteindelijk teveel, mede door het PTSS die hij heeft. Piet Stuive stopt, met pijn in zijn hart, met werken in de zorg. Niet alleen heeft hij jaren op de ambulance gewerkt, hij heeft ook als ziekenverzorger en psychiatrisch medewerker dienst gedaan. Genoeg ervaringen om een heel mooi boek te schrijven.

En dat is precies wat hij heeft gedaan: spoed en tegenspoed heet het boek. Donderdagavond werd het in de brandweerkazerne gepresenteerd en uitgedeeld aan enkele directe betrokkenen. Een mooie speech van postcommandant Klaas de Vries van post Wehe-den Hoorn deed bij menig aanwezige een traantje vloeien en een glimlachje verschijnen. Mooie ervaringen en de gedrevenheid en passie van Piet kwamen groots aan bod.

Want dat maakte Piet zo’n uitstekende hulpverlener: de drive om iemand te helpen. Helaas kon dat niet in alle gevallen. Het zijn van hulpverlener gaat lang niet altijd over rozen. Een belangrijke boodschap die hij ook wil meegeven is: blijf met je poten van hulpverleners af. Bij deze uitspraak werd het de beste man zelf ook bijna teveel. Het verdriet dat het hem doet als een ambulancemedewerker wordt belaagd, daar zou een reclamespotje van gemaakt moeten worden. Geen enkele Nederlander zal na het lezen van zijn boek nog met een vinger aan een hulpverlener durven komen.

Naast de toespraak van de Eenrumer postcommandant (van post Wehe, om het even verwarrend te maken) spraken ook burgemeester Koos Wiersema en directeur van AmbulanceZorg Groningen Bert Benthem mooie woorden over Piet, hetgeen hem duidelijk ontroerde.

Voor het geld doet Piet het niet. Een duidelijke boodschap wil die wel meegeven met zijn verhalen. Verhalen die zijn beschreven in het boek zijn niet alleen indrukwekkend, maar soms ook grappig. Ook zullen er zeker aangrijpende, serieuze verhalen tussen zitten. Het boek is te bestellen via de shop van Stuive BHV.

Foto’s en tekst: Ingmar Vos