In het weekend waarschijnlijk winterweer

Het Hogeland – We zitten al een flinke tijd op de grens van de koude lucht ten noorden en de zachte ten zuiden van ons en het weer is dan ook stuivertje wisselen. Nu heeft de zachte lucht het weer overgenomen van de koude lucht, maar de kou blijft erg dichtbij, net over de grens met Duitsland.

Zoals het er nu sterk naar uitziet gaat zaterdag de kou onze provincie weer veroveren en dat lijkt dan uit te draaien op een echte vorstperiode. Dit komt door een hoog boven de Noorse zee. Lagedrukgebiedjes net ten zuiden van ons gaan in gevecht met het hoog en dat levert wind en sneeuwval op. Zondag lijkt een bijzondere dag te worden daar de oostenwind flink gaat toenemen bij dik onder nul en sneeuwval, kans op sneeuwduinen. We gaan het scherp in de gaten houden met extra updates indien nodig.

Woensdag:
Het is grijs en nevelig en vanuit het zuidwesten gaat het in de loop van de dag regenen. Het wordt tot zo’n 6 graden bij een matige zuiden- tot zuidwestenwind, kracht 3. Later op de dag veranderlijk en zwak. In de avond en nacht wordt geleidelijk droog bij een graad of 2 als minimum.
Donderdag:Veel bewolking, een enkele opklaring, maar ook kans op een lokale bui en zo’n 6 graden, maar in het noordoostelijk deel van de provincie een paar graden koeler. Er staat een matige westen- tot zuidwestenwind, rond kracht 3. In de nacht temperaturen zakkend tot rond het vriespunt.


Verdere vooruitzichten:
Vrijdag meest bewolkt, een enkele bui en een graad of 4 bij een naar oost gedraaide wind. In de nacht komt de winter binnen en vanaf zaterdag dan een vorstperiode. In de loop van zaterdag gaat de oostenwind steeds verder toenemen en in de nacht naar zondag neemt de kans op serieuze sneeuwval toe bij temperaturen onder nul en een harde oostenwind, dat kan sneeuwduinen gaan opleveren. Zoals het er nu uitziet houdt de vorst de hele week aan met na zondag droger, ook wat zon en kans op zeer koude nachten.