Hittegolf aan de Costa del Groningen

Het Hogeland – Veur de ain fantastisch, veur de ander veuls te waarm, maar we blijven voorlopig nog wel even in de erg warme lucht en we gaan ruimschoots voldoen aan de criteria voor een hittegolf: 5 dagen minimaal 25 graden, waarvan 3 tropisch (30 graden).

Deze vrijdag kan het lokaal 33 graden worden, zaterdag zelfs 34 graden. Wel is de lucht vrij droog en koelt het in de nachten nog redelijk af. Zondag wordt het iets koeler door een noordoostenwind en wat meer bewolking. Vanaf maandag draait de wind terug naar oost, is het heet, maar ook wat meer bewolking, wat klammig door een hogere luchtvochtigheid en lokaal kan er een warmteonweersbui ontstaan.

Vrijdag: Tot zo’n 33 graden bij een zwakke tot matige (zuid)oostenwind, kracht 2 tot 3 en een strakblauwe lucht. In de loop van de middag draait de wind wat noordoost en kan het vooral in de kustgebieden wat afkoelen. In de nacht nog een redelijk afkoeling naar zo’n 15 graden.

Zaterdag: Bij volop zon loopt het kwik weer snel op en het kan lokaal zo’n 34 graden worden bij een matige oostenwind. In de middag draait de wind noordoost en dan een beetje minder heet. In de nacht een graad of 16 als minimum.

Zondag: Bij een matige noordoostenwind, kracht 3 tot 4, en flink wat zon wordt het zo’n 25 graden direct aan de kust tot zo’n 31 graden in het zuidoosten van de provincie.

Verdere vooruitzichten: Aanhoudend heet bij een oosten- tot zuidoostenwind, maar naast de zon ook wat meer bewolking en kans op een lokale warmteonweersbui en minder afkoeling in de nachten.