Het wordt behoorlijk koud

Het Hogeland – Herfstweer met regen en wind slaan we dit jaar zo goed als over. Hogedruk bepaalde en bepaalt het weer in 2018. Ook nu. Een sterk hoog boven Rusland, genaamd Burckhard, trekt het komend weekend naar Scandinavië en daarna waarschijnlijk door richting IJsland/Groenland. De stroming wordt daardoor (noord)oostelijk en het wordt flink kouder en de middagtemperaturen gaan volgende week geleidelijk richting 3 graden boven nul (normaal zo’n 9 graden) met in de nachten lichte vorst.

Vrijdag:
Eerst nog mist en die kan lokaal hardnekkig zijn. In die gebieden wordt het niet veel warmer dan een graad of 7, als de zon doorbreekt kan het ca. 10 graden worden bij een zwakke tot matige oostenwind, kracht 2 tot 3. In de nacht op grote schaal lichte vorst en kans op mistbanken.

Zaterdag:
Na het optrekken van eventuele mistbanken de zon er goed bij. Bij een meest matige oostenwind, kracht 4, wordt het een graad of 7. In de nacht ca. 2 graden onder nul en de kans op mist lijkt niet zo groot.

Zondag:
Bij een matige naar noordoost draaiende wind, kracht 3 tot 4, flink wat zon bij een graad of 6, echt “opsnoefweer”. In de avond en nacht toenemende bewolking, daarom dan ook geen grote afkoeling, het wordt een graad of 4 als minimum en heel lokaal kan het wat licht miegelen.

Verdere vooruitzichten:
Er komt meer bewolking en met name rond woensdag neemt de kans op neerslag toe en met de koude bovenluchten is de kans vrij groot dat dit in de vorm van (natte) sneeuw is. De temperaturen zakken van zo’n 7 graden op maandag naar onder de 5 graden overdag later in de week met in de nachten lichte vorst.