Guur, veel wind en vanaf donderdag winterse neerslag

Schaats- en winterminnend Groningen kijkt reikhalzend uit naar volgende week. Komt er inderdaad een Scandihoog dat gaat zorgen voor een vorstperiode? Het lijkt er steeds meer op zo vanaf dinsdag, maar zover is het nog niet. We krijgen tot en met het weekend te maken met guur weer. In een soort van glijbaan “dendert” de koude lucht (in de bovenlucht) vanuit het hoge noorden naar ons toe. De wind schiet af en toe flink uit met zware windstoten en er gaan buien vallen, vanaf donderdag ook met een winterse lading die soms, zeker verder landinwaarts, even kan blijven liggen, dus dan oppassen op de weg.

Woensdag:
Er vallen enkele regenbuien bij ca. 8 graden. De westenwind is hard tot stormachtig langs de kust, kracht 7 tot 8 en er is kans op zware windstoten tot zo’n 85 km/u.  In de avond en nacht bij een graad of 4, kans op een regen- en of hagelbui en de wind blijft hard tot stormachtig met kans op zware windstoten.

Donderdag:
In de ochtend nog steeds een harde tot stormachtige wind met kans op zware windstoten, in de middag rustiger. Verder vooral in de middag verspreid een bui met toenemende kans op hagel en (natte) sneeuw bij ca. 5 graden als maximum. In de nacht naar vrijdag vooral verder landinwaarts kans op sneeuw die kan blijven liggen bij temperaturen rond het vriespunt en een matige tot vrij krachtige westenwind, kracht 4 tot 5, aan het eind van de nacht weer flink toenemend.

Vrijdag:
De dag begint met (natte) sneeuw en een krachtige tot harde noordwestenwind, kracht 6 tot 7, af en toe neerslag, zowel regen als natte sneeuw, bij een graad of 5. Later in de middag/avond kans op zware windstoten tot zo’n 95 km/u. In de nacht rustiger en enkele sneeuwbuien bij temperaturen rond het vriespunt.

Verdere vooruitzichten:
In het weekend kans op sneeuwbuien bij overdag 2 tot 3 graden en in de nachten lichte vorst. Daarna – volgens vrijwel alle weermodellen –  bij een noordoostenwind droger, meer zon en verdere daling van de temperatuur met vanaf dinsdag in de nachten matige vorst.