Grote afstanden tot middelbare scholen op het Hogeland

HET HOGELAND – Zowel scholen van het basisonderwijs als het middelbare onderwijs zijn voor leerlingen uit sommige gemeenten ver weg, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

De Marne

Leerlingen van het basisonderwijs moeten in De Marne gemiddeld 1,1 kilometer reizen. Voor het voortgezet onderwijs is dit gemiddeld voor alle niveau’s 5,2 kilometer. Scholieren van het VMBO moeten gemiddeld 5,3 kilometer reizen, leerlingen op de HAVO of VWO maar liefst 12,4 kilometer.

Winsum

Kinderen op het basisonderwijs zijn gemiddeld 0,8 kilometer onderweg naar hun school. Leerlingen op het voortgezet onderwijs doen er gemiddeld 3,1 kilometer over om op school te komen. VMBO’ers doen 3,3 kilometer over hun reis, net als de Havisten en VWO’ers.

Eemsmond

In de gemeente Eemsmond is de gemiddelde afstand tot een middelbare school even groot als in Winsum; 0,8 kilometer. Het middelbare onderwijs is met 3,2 kilometer gemiddeld goed te doen qua afstand. Scholieren aan het VMBO doen er 4,3 kilometer over, waar HAVO en VWO leerlingen 9,1 kilometer doen over hun reis.

Bedum

In Bedum is de gemiddelde basisschool te vinden op een afstand van 0,7 kilometer, net iets meer dan in Ten Boer. Het voortgezet onderwijs is met gemiddeld 7,5 kilometer minder goed vertegenwoordigd. Zowel VMBO als HAVO/VWO scholen zitten op een gemiddelde afstand van 7,5 kilometer.

Ten Boer

Ten Boer is qua basisonderwijs het best vertegenwoordigd op het Hogeland. Met een gemiddelde afstand van 0,6 kilometer is een basisschool goed te bereizen in de gemeente Ten Boer. Het voortgezet onderwijs daarentegen is het meest slecht vertegenwoordigd, met een gemiddelde afstand van 9 kilometer. Dat is op de gemeente Loppersum met 9,4 kilometer na de grootste afstand van de provincie. VMBO leerlingen doen gemiddeld 9,1 kilometer over hun reis, waar Havisten en VWO’ers 10 kilometer doen over hun reis.

Bron: CBS

Foto: Shirly de Jong / Flickr Creative Commons