Google en Facebook weten meer dan je denkt – en zo bescherm je je gegevens

Het Hogeland – Het is geen geheim dat bedrijven allerlei gegevens van mensen verzamelen, maar de omvang van de hoeveelheid gegevens die ze van je hebben is ongekend. In dit artikel leggen we uit wat ze weten, hoe ze er achter komen en hoe je jezelf kunt beschermen.

Een alerte Twitteraar ontdekte dat de bedrijven alles van hun gebruikers weten en opslaan. Die gegevens worden vervolgens gebruikt om gericht advertenties te laten zien aan mensen met een bepaalde interesse of andere vorm van verband met een product of dienst. Facebook kwam afgelopen week nog in opspraak vanwege een datalek. Gegevens zouden zijn gebruikt om gericht mensen te beïnvloeden bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Want to freak yourself out?

De Twitteraar start zijn pleidooi met de woorden “want to freak yourself out?”.  Vervolgens geeft hij in 33 korte Tweets  tientallen voorbeelden van informatie die wordt verzameld en bewaard door onder andere Google en Facebook. Dit weten de bedrijven van je:

1. Google weet waar je bent en waar je bent geweest

Zoekmachine Google heeft naast de zoekmachine ook tientallen andere apps.  Eén daarvan is Google Maps, een kaart die ook gebruikt kan worden voor navigatie en andere geografische doeleinden. Het bedrijf slaat op waar je bent geweest en wat je route is geweest. Handig natuurlijk, maar ook verontrustend. Het bedrijf zegt in de voorwaarden dat het niets met de gegevens doet.

Je kunt je eigen locaties hier checken. Daar kan je ook aangeven dat je niet langer wil dat Google je locaties bewaart. 

Maps

 

2. Google onthoudt je zoekgeschiedenis

Het is geen verassing dat Google onthoudt waar je op hebt gezocht op het internet. Het bedrijf bewaart echter écht alles, zelfs als je je zoekgeschiedenis hebt geleegd (om bepaalde redenen). Google zegt er zelf over: “met behulp van uw activiteit kunnen we Google-services sneller, slimmer en relevanter voor u maken.”

Je zoekopdrachten écht laten verwijderen kan overigens wel via deze link.

3. Google maakt een advertentieprofiel van je

Op basis van je interesses en zoekopdrachten maakt Google een persoonlijk advertentieprofiel. Aan de hand van dat profiel krijg je verschillende advertenties te zien van dingen die mogelijk relevant voor je zijn. Google zegt dat ze je persoonlijke gegevens niet verkopen.

Je kunt je advertentieprofiel hier aanpassen.

4. Google weet hoe laat je gaat slapen en of je zwanger bent

Het bedrijf koppelt je Google account aan verschillende apps die je gebruikt om informatie te verzamelen. Ze weten dus hoe vaak je een bepaalde app gebruikt, hoe lang je hier op zit, welke taal je spreekt, met wie je contact hebt en nog veel meer.  Ook WhatsApp is vaak gekoppeld aan Google. Wanneer je met iemand een gesprek hebt over yoghurt en je ziet vervolgens een advertentie van yoghurt, dan weet je hoe het komt. Dat klinkt eng en dat is het ook. Koppel dus niet zomaar een app aan je Google account. 

Ook slaat het je gehele zoek- en kijkgeschiedenis van YouTube op. Kijk je veel video’s over zwangerschap? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je ook advertenties krijgt die daar mee te maken hebben. Dat komt doordat Google alle gegevens opslaat en bundelt.

Via deze link kan je bekijken welke apps er aan je Google account zijn gekoppeld.

5. Je kunt je eigen gegevens (dat zijn er veel) downloaden

Google en Facebook bieden een optie om je eigen gegevens te downloaden. Ze noemen het zelf al een archief en schrik niet, het zijn meerdere gigabytes aan gegevens die ze van je hebben. Om het in perspectief te zetten: dat zijn meerdere miljoenen Word bestanden. Test het hier voor de grap eens uit en laat in een reactie weten hoeveel gigabytes aan informatie Google van jou weet.

De bedrijven weten hoeveel stappen per dag je loopt, naar welke muziek je luistert, welke websites je bezoekt, met wie je contact hebt, wat voor E-mails je stuurt, waar je eet, wat voor telefoons je hebt gehad en wat voor boeken je koopt (als je die koopt). Facebook slaat tevens elk bericht dat je stuurt, je contacten, telefoonnummers, foto’s en filmpjes op. Dat Google je interesses en zoekopdrachten opslaat wisten we al, maar ook Facebook maakt een heel profiel van je aan. Met trefwoorden als Nederland, jongen, pasta, Italië, sport, voetbal en Barack Obama maken ze een samenvatting van hun gebruikers. 

Gegevens

 

De maker van de lijst verbaast zich over de houding van mensen tegenwoordig en krijgt veel bijval:

Dylan Curran on Twitter

19. This is one of the craziest things about the modern age, we would never let the government or a corporation put cameras/microphones in our homes or location trackers on us, but we just went ahead and did it ourselves because fuck it I want to watch cute dog videos

 

Google en Facebook weten dus precies waar je bent, waar je was, wat je aan het was op een bepaald moment. Ze weten zelfs op wie je stiekem een oogje hebt en wanneer je met iemand datet. Wees dus erg voorzichtig met welke informatie je op het internet deelt, welke toestemming je verleent aan bepaalde apps en ga nog eens goed langs de voorwaarden van Google en Facebook. Schakel locatie-delen uit en beperk de informatiestroom die binnenkomt bij de bedrijven.