Gemeente Winsum wil spoorbomen op de Voslaan

WINSUM – De gemeente Winsum wil spoorbomen bij de onbewaakte overgang op de Voslaan in Winsum. ProRail en de gemeente hadden eerder plannen voor een noodweg.

De onderhandelingen over een stuk grond liepen volgens ProRail stroef. De gemeente heeft nu een brief gestuurd naar ProRail waarin ze aandrong tot de plaatsing van zogenaamde automatische halve slagbomen. Uit gesprekken met omwonenden van de overgang en inwoners van Winsum is gebleken dat er geen enkel draagvlak is voor de bouw van een weg naar een bewaakte overgang. 

Tweede kamer

In een brief, die WinsumNieuws heeft gedeeld,  geeft de gemeente aan dat met de uitspraken van minister Asscher een opening is gevonden naar een andere oplossing. De gemeente dringt ProRail aan om op korte termijn contact op te nemen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om van de Voslaan zo een bewaakte overgang te maken. Ook dringt de gemeente aan om snel een tijdelijke voorziening te realiseren waardoor de onbewaakte spoorwegovergang niet meer gebruikt hoeft te worden totdat er een definitieve beveiliging dan wel een ontsluitingsweg is.

Friesland Campina

Deze week werd ook bekend dat Friesland Campina mogelijk geen melk weer op wil halen bij een boer aan de Voslaan. Ook elders in het land wil Friesland Campina niet meer over een onbewaakte overgang melk halen, mits er maatregelen worden getroffen. Dit kan de doodsteek zijn voor sommige agrariërs.

Foto: 112 Hogeland (archief)