Fris bij een afwisseling van zo, wolken en een bui

Het Hogeland – Tussen het Hoog Maxine onder IJsland en het laag Werner boven Scandinavië stroomt koude arctische lucht vanuit het noorden naar ons toe. Zaterdag komt de koudste bel lucht over ons heen, met -6 om 1500 meter en -36 op 5500 meter hoogte over. Het wordt op leefniveau dan ook niet bepaald warm met zo tussen de 8 en 11 graden. Verder vallen er bij een vlagerige noordwestenwind, verspreid buien, op zaterdag daarbij kans op een winterse lading en een klap onweer. Tussendoor de zon en mooie luchten.

Vrijdag: Het wordt zo’n 10 graden bij een afwisseling van zon, wolken en buien bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind, kracht 4 tot 5. In de nacht zakt de temperatuur, zeker als het wat langer opklaart, richting het vriespunt.

Zaterdag: De noordwestelijke tot noordenwind is (vrij) krachtig, kracht 5 tot 6, en met name tijdens buien is er kans op flinke windvlagen. Er vallen verspreid buien met kans op hagel en een klap onweer, tussendoor schijnt de zon. Het wordt wordt slechts een graad of 8, als de zon wat langer schijnt misschien eventjes 1 of 2 graden hoger. In de avond en nacht sterk afnemende wind en temperaturen rond het vriespunt.

Zondag Bevrijdingsdag: Er zijn zonnige perioden, maar er ontstaan ook stapelwolken waarvan enkele uitgroeien tot een bui. Bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind, kracht 4 tot 5, wordt het maximaal zo’n 11 graden.

Verdere vooruitzichten: Het blijft de eerste dagen nog fris, vanaf woensdag wat zachter, maar het blijft aan de wisselvallige kant.