Feest in Mensingeweer; eindelijk rust in het dorp

MENSINGEWEER – Bewoners van Mensingeweer zijn gisteravond de straat op gegaan, omdat dat na jaren weer kon. De inwoners van het dorpje zijn blij dat de nieuwe rondweg om het dorp klaar is.

Vroeger passeerden duizenden auto’s de weg recht door het dorp. Nu is dat niet meer mogelijk omdat de voormalige provincieweg doodlopend is geworden. Bij sommige bewoners leidt dat soms nog tot verwarring omdat zij nog moeten wennen aan de nieuwe verkeerssituatie, maar ze zijn vooral blij.

Leefbaarheid

De veiligheid in het dorp was weinig in het geding; kinderen groeiden op met de voorbij razende voertuigen en dat ze goed moesten uitkijken bij het oversteken werd er met de paplepel in gegoten. De leefbaarheid in het dorp was door de doorgaande weg erg slecht. Vrachtwagens, bussen, personenauto’s, legervoertuigen, alles reed vroeger op soms een meter van een woonhuis af.

Rust

Met de nieuwe rondweg om het dorp heen is de rust wedergekeerd en dat moest worden gevierd. Lekkere hapjes, een vuurkorf en drinken voor iedereen waren maandagavond te krijgen óp de Hoofdstraat, tegenover het dorpshuis. Waar er vroeger duizenden voertuigen per dag over de weg reden zijn dat er nu nog maximaal 100 stuks, inclusief de verdwaalde mensen die naar Winsum moeten.

Verbetering

Niet voor alle bewoners van Mensingeweer wordt de situatie beter. Enkelen kijken nu recht op de nieuwe rondweg uit, terwijl ze daar vroeger de hertjes konden zien lopen. De meeste inwoners hebben echter wel begrip voor de nieuwe situatie. “Zolang het beter is voor het dorp kunnen we er mee leven”. De initiatiefnemers, die jarenlang voor een rondweg hebben gestreden, proberen nu de Hoofdstraat aantrekkelijker te krijgen. “Het lijkt is nog een provinciale weg. We weten niet precies hoe we de Hoofdstraat willen gaan aanpakken, maar versmallen is een van de opties. Mensingeweer is nu weer een rustig dorpje en moet dat ook uitstralen.”

Al in de negentiger jaren werd er gesproken over een alternatief voor de weg door het dorp. Pas enkele jaren geleden kwam het project in een stroomversnelling terecht. Toenmalig burgemeester Stam maakte zich samen met de inwoners en enkele ambtenaren sterk voor een nieuwe situatie, met de rondweg als uitkomst. Toen de diverse vergunningen en rapporten verleend en gepresenteerd waren lag het nieuwe deel van de N361 er ook zomaar.

Foto en tekst: Ingmar Vos / 112 Hogeland