FC LEO niet langs ODV in enerverende wedstrijd

Leens – FC LEO uit Leens nam het zaterdagmiddag op tegen het Friese ODV. De wedstrijd kende voor de Leensters een flitsend begin, maar eindigde in een drama door een ernstige blessure van topscorer Rozema. De einduitslag werd 2-2.

Met de terugkeer van Jeroen Batema in de defensie van LEO stond er een betrouwbare back in het veld. Batema bewees zichzelf in de wedstrijd door meerdere keren op cruciale momenten een stokje te steken voor een aanval van de ploeg uit Wijnjewoude. In Friesland werd de wedstrijd met 4-2 verloren, maar na een sublieme overwinning op Lycurgus een weekend eerder was er goede hoop op een overwinning.

Droomstart

Het grootste deel van het publiek had net zijn plekje gevonden, of het eerste doelpunt was al gemaakt. De snelle en handige Erik Smit sprintte langs de zijlijn en gaf een goede voorzet op Rowan Rozema. Rozema kopte hard op doel, maar de doelman van Wijnjewoude wist de kopbal te keren. De inmiddels op de grond liggende Rozema zag dat de bal voor hem terecht kwam en tikte hem in het doel. Dat doelpunt betekende niet alleen al na twee minuten een 1-0 voorsprong, Rozema won (omdat het zijn negentiende doelpunt was dit seizoen) ook een kratje bier van leider Eric Dijkstra. De explosieve en sterk voetballende Smit wist luttele minuten later opnieuw een uitstekende voorzet te produceren, maar niemand wist zijn hoofd goed tegen de bal te krijgen. Na acht minuten lag de 2-0 al in het net. Opnieuw een goede, strakke voorzet van Smit en opnieuw een goede kopbal van Rozema, die dit keer wel direct in het doel ging. Na dit doelpunt ging het spel van de thuisploeg achteruit. Er werd niet meer explosief over de flanken aangevallen en de buitenspelers stonden wat teruggetrokken op het veld. Waar de defensie in de beginfase van het duel nog potdicht zat, kon na dik een kwartier spelen Joop Welfing zo vier man passeren en zelfs scoren. Ook na dit doelpunt werd het spel niet beter. Er werden minder acties gemaakt en het spel centreerde zich meer op de helft van LEO. Door goed verdedigend werk van de thuisploeg kreeg ODV geen grote kansen meer. LEO kreeg nog één kans na goed doorkoppen van Rozema: Frank Veenwijk kreeg de bal voor zijn voeten waarna de weg naar het doel vrij was. Het schot kende te weinig vaart en richting waardoor het een makkelijke prooi was voor de Friese doelman.

Ernstige blessure

De tweede helft van het duel was een stuk minder om van te dromen. Een kwartier na de theepauze wou spits Rowan Rozema een volley maken, maar hij miste de bal en ving zichzelf op met zijn arm. De arm van de spits draaide de verkeerde kant op, waardoor zijn elleboog uit de kom schoot. Met een ambulance is hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij mooi oranje gips heeft gekregen. Enkele minuten na de afgang van Rozema kreeg de wedstrijd nog een zuurder tintje omdat Simon Rozema van ODV een afstandsschot gemakkelijk in het doel schoot. Ondanks het gemis van Rozema zette de thuisploeg alles op alles om de 3-2 nog te zetten. Een schot van Marcel Kadijk werd van de lijn gehaald, uitblinker Eric Smit knalde de bal snoeihard op de paal en een kopbal van Frank Veenwijk werd door de keeper gepareerd. ODV moest de wedstrijd uitspelen met tien man door een rode kaart van Fokke Visser. De invaller haalde de op hoge snelheid rennende Rik Schuttenbeld hard neer, waarop de prima fluitende scheidsrechter niet anders kon dan Visser er af te sturen. Ondanks de vele gecreëerde kansen scoorde geen van beide partijen nog, waardoor er een eindstand van 2-2 in het wedstrijdformulier werd gezet. Een einduitslag die erg jammer en zeker niet verdiend was voor de thuisploeg.

* FC LEO – ODV: 2-2 (2-1). 3. R. Rozema (1-0), 8. R. Rozema (2-0), 18. Welfing (2-1) en 66. S. Rozema (2-2). Scheidsrechter: J.H. Hadders uit Stadskanaal. Gele kaarten: Rietema (FC LEO) en Van der Werf (ODV). Rode kaart: Visser (ODV).

Foto’s: Ingmar Vos