Faalde de hulpverlening bij verdachte misdrijf Warfhuizen?

Warfhuizen/Kloosterburen – Het slachtoffer van het misdrijf dat zondag is ontdekt aan de Baron van Asbeckweg te Warfhuizen is de 46-jarige Anja Hoek. Anja was medewerkster bij zorgkwekerij De Daglelie in Kloosterburen. De verdachte blijkt uit meerdere verklaringen ernstige drankproblemen te hebben. 


Het volgende artikel is op basis van diverse onafhankelijke informatiebronnen gemaakt door Cees van de Meent (HogelandNieuws) en Ingmar Vos (112 Hogeland)


 
Omdat de verdachte nog niet schuldig is bevonden aan een misdrijf wordt zijn naam in dit artikel afgekort als R.

Alcoholverslaving

Enkele jaren geleden is R. vanuit een verslavingskliniek in het buitenland naar het noorden gekomen. Via VNN (Verslavingszorg Noord-Nederland) is hij terecht gekomen bij Klooster en Buren in Kloosterburen. Daar viel de man van 32 al snel op door zijn alcoholverslaving en agressief gedrag. Een mede-bewoner schrijft: “R. heeft een week in Oldeheem gewoond. Hij is daar uitgezet, omdat hij mensen lastig viel en veel overlast veroorzaakte. Hij is toen teruggegaan naar Anja.”

“Hij viel mensen lastig en veroorzaakte veel overlast” 

 
Iemand anders, die niet bij naam genoemd wil worden, vertelde het volgende: “Die man die aangehouden is ken ik. Een vreselijke vent. Hij heeft een tijdje in Kloosterburen gewoond in het gebouw (Oldeheem, red.) waar ik woonde en viel daar ook mensen lastig als die dronken was.” De verdachte is een bekende van de politie. Hij zou kortgeleden onder andere een ruit hebben vernield bij een buurvrouw. Een dorpsbewoner beschreef de situatie als ‘een hele heisa’.
 
“Als ik in Warfhuizen op bezoek ging en de hond uitliet was die man daar ook wel bij Anja. Ik kwam één keer langs het huis en toen kwam hij een heel stuk achter mij aan lopen en liep dan weer ineens weer terug. Ik weet dat Anja een tijdje geleden naar Kloosterburen wilde gaan, maar dat ging toen niet door omdat ze niks hoorde van het gebouw ofzo.”

Eén biertje

Oldeheem/Klooster en Buren zat al snel behoorlijk met R. in de maag. De man was via VNN naar Kloosterburen gekomen na een opname in een verslavingskliniek in Schotland. Volgens een getuige, die zijn naam niet in het artikel bekend gemaakt wil hebben, zou de begeleiding van Klooster en Buren hebben gezegd dat hij wel een biertje mocht drinken, maar niet teveel. Al snel dronk R. dagelijks en veel en was daarbij agressief. Hij moest op stel en sprong Klooster en Buren verlaten en werd aangemeld bij Stichting Keroazie, waar hij direct werd afgewezen vanwege het te hoge risico dat een opname met zich mee zou brengen.

Keroazie

Stichting Keroazie wilde R. niet in behandeling of in de crisisopvang nemen. Annick Braspenning van Keroazie wil niet op R. persoonlijk in gaan, maar wil in z’n algemeenheid wel het volgende kwijt: “Na het afschuwelijke voorval begin 2016 zijn we nog alerter op wie we als cliënt kunnen opnemen. Wanneer er een (crisis)aanvraag komt, willen we eerst een aantal zaken weten: wie is de persoon, wat is de zorgvraag, wat zijn de risico’s, is er een geldige indicatie en welke behandelaars zijn betrokken? Bij risico’s bekijken we ook specifiek het risico voor de buurt op overlast.”
“Wanneer er een (crisis)aanvraag komt, willen we eerst een aantal zaken weten (…) wat zijn de risico’s?”
Mevrouw Braspenning vindt het jammer, maar ook schandalig dat de naam van haar stichting zo vaak in verband gebracht wordt met het verschrikkelijke nieuws uit Warfhuizen. Er zijn couranten en sites die een rectificatie plaatsen, maar dan is het kwaad alweer geschied. Zo wordt de moord op Jesse van Wieren in veel artikelen genoemd, zelfs na de rectificatie. 
 
Toen de verdachte, die wordt beschreven als een onverzorgde man, Klooster en Buren moest verlaten en bij zorginstelling Keroazie niet geplaatst kon worden, heeft Anja, waarvan bekend was dat ze altijd voor iedereen klaar stond, geen andere mogelijkheid gezien dan de man onderdak te geven.