Enorme rookwolken door grote brand in aardappelloodsen Uithuizermeeden

Uithuizermeeden – Een grote brand heeft dinsdagochtend voor enorme rookwolken gezorgd boven het Groningse Uithuizermeeden. Rond 9 uur in de ochtend brak brand uit in een aardappelschuur op het terrein van handelsbedrijf Van Os.

De brandweer schaalde snel op naar het sein “grote brand” om meerdere eenheden ter plaatse te krijgen. Meerdere blusvoertuigen, een hoogwerker, een schuimblusvoertuig en een groot water transport kwamen ter plaatse. De brandweer kon niet voorkomen dat de brand in de eerste schuur over sloeg naar een naastgelegen tweede schuur. Beide schuren waren niet meer te redden.

In de schuren stonden lege houten aardappelkisten die ontzettend snel vlam hebben gevat. Nadat de daken van beide schuren waren ingestort kon de brandweer actief gaan blussen.

De brandweer had moeite om voldoende water bij de brand te krijgen. In de omgeving zijn geen grote sloten of andere waterbuffers aanwezig. Aldus de brandweer had het geen verschil gemaakt als er wel water dichtbij de loods was geweest. “Hier was geen houden aan” meldt de brandweer.

Bij de brand kwam dusdanig veel rook vrij dat er een NL-Alert is verstuurd in de omgeving van de brand met het advies om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen.

Over de oorzaak is nog niets volledig duidelijk. Een medewerker zou vuur hebben gezien bij een draaiende trekker die in de loods stond, aldus persvoorlichter Johan Bosklopper. Onderzoek moet nog uitwijzen of dit de oorzaak van de brand is geweest. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen.