Eenrum steelt overwinning van Blauw Geel

EENRUM – Voetbalvereniging Eenrum heeft het zondag op eigen veld opgenomen tegen concurrent Blauw Geel uit Groningen. Het gehavende Eenrum pakte tegen alle verwachtingen in de overwinning en stal daarmee drie dure punten van de gasten.

 

Twee weken terug wist de thuisploeg in de derby tegen Kloosterburen drie punten mee naar huis te nemen, maar geheel ongeschonden kwam de ploeg niet uit dat duel. Door twee rode kaarten moest Eenrum het zondag zonder Nick Rijzinga en Merlijn Harsema stellen. Ook Mark Balk en Sybolt Lindenbergh waren niet van de partij door blessures. Voor aanvang was het tevens nog even spannend of doelman Anton Brontsema zou starten. Hij had eerder in de week een blessure opgelopen, maar stond toch in de basis elf van de thuisploeg. Door de drie afwezige spelers was er op de bank ruimte voor nieuw talent. Bobo Miedema, die een erg belangrijke invalbeurt zou gaan maken, mocht een plekje op de bank warm houden en ook Tim Roelink was van de partij. Door de afwezigheid van drie vaste verdedigers moesten Michel Maggi en Milan Rutkowsky een paar plekjes naar achteren. Deze verschuiving in posities pakte helemaal niet verkeerd uit, zo zou later in de wedstrijd blijken.

Het was al snel duidelijk wie de betere ploeg was. De ene na de andere kans voor Blauw Geel deed zich voor. Al vroeg in de wedstrijd moest de Eenrumer doelman ingrijpen bij een aanval van Blauw Geel. Na tien minuten lag dan ‘eindelijk’ de 0-1 achter Brontsema. Een goede hoge voorzet vanaf de zijkant belandde op het hoofd van Youri Kleve, die hoger wist te springen dan Michel Maggi en Anton Brontsema. In plaats van er met de kop naar beneden bij te lopen bleef Eenrum strijden, maar tot kansen leidde het niet. Diverse kansen voor de gasten later werd het de trainer van Blauw Geel duidelijk dat het ‘weer zo’n middag’ was waarin geen enkel schot evolueerde in een doelpunt. De eerste soort van kans voor Eenrum was direct raak. Een hoge bal over de defensie van Blauw Geel werd eindigde bij Adem Secer, die van buiten de 16 de bal op de pantoffel nam en de bal over de doelman van Blauw Geel werkte. Niemand, dus ook doelman Groninger, verwachte het schot al zo snel terwijl de weg naar het doel open lag. Eenrum begon na het schone doelpunt weer wat te leven en werd gepoogd voor het doel te komen. Beide ploegen wisten niet meer te scoren in de eerste helft, ondanks een aantal enorme kansen in het voordeel van de Stadjers.

Waar er in de eerste helft al niet goed gevoetbald werd, was er in de tweede helft weinig progressie te zien. Er werd door beide ploegen veel balverlies geleden en overtredingen werden steeds vaker begaan. Toch hield de prima fluitende arbiter de kaarten lange tijd op zak. Kort na rust volleyde Enrique Rubio Garcia bijna de bal in het net na een corner. Joey Grol wist de bal nog net van de lijn te halen. Beide partijen speelden veel te onrustig en waren te onzorgvuldig. Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd ontstond er een akkevietje tussen Bas Hamminga van Eenrum en Joey Grol van Blauw Geel. De Eenrumer zou hebben nagetrapt waarna Grol expres op Hamminga ging staan. Dit schoot bij de thuisploeg in het verkeerde keelgat en dus kwamen de trainer en enkele spelers even verhaal halen. Iedereen gedroeg zich verder netjes en gewelddadige handelingen werden niet vertoond. De scheidsrechter loste het prima op door beide voetballers een gele kaart te geven, waar ze beiden goed mee weg kwamen. Vlak voor tijd kreeg Blauw Geel een wereldkans en kon er vrij worden ingeschoten. De bal werd echter niet vol geraakt en man van de wedstrijd Milan Rutkowsky, die veel aanvallen van Blauw Geel heeft weten te voorkomen, haalde de bal met een sliding van de lijn. Invaller Kevin Johnson van Blauw Geel kwam in de 90ste minuut één op één te staan met doelman Brontsema, die het de hele wedstrijd heeft volgehouden, maar probeerde te mooi te scoren en lobde de val over de goal. In de tweede minuut van de blessuretijd kon Eenrum er nog één keer uit. Adem Secer onderschepte de bal en wist zich tussen drie Groningers door te manoeuvreren. Met buitenkant rechts speelde hij de bal op Siebrand Solinger, die de bal vrijwel direct door tikte op de inmiddels richting het doel vertrokken invaller Bobo Miedema. Miedema was duidelijk sneller dan zijn verdediger en kwam oog in oog te staan met de doelverdediger van Blauw Geel. Met een handig tikje tegen de bal passeerde hij de doelman en onder luidt gejuich en geschreeuw vanaf de bank en het publiek tikte hij de bal in het net. De complete bank, inclusief trainer Ronald Bouwman, renden het veld in om het doelpunt te vieren. Blauw Geel probeerde in de slotseconden nog een doelpunt te zetten, maar een kopbal van de gasten trof enkel een Eenrumer verdediger en niet het doel. Eenrum is door de overwinning op gelijke hoogte gekomen met Blauw Geel, dat teleurgesteld weer naar huis keerde. Qua kansen hadden ze moeten winnen. Eenrum heeft met slechts twee kansen de wedstrijd weten te beslissen.

Foto’s en tekst: Ingmar Vos / 112 Hogeland