Droogte dwingt brandweer tot actie: extra grote inzet bij buitenbranden

Het Hogeland – De grote droogte van de laatste weken dwingt ook de Groninger brandweer tot maatregelen. Om grote natuurbranden te voorkomen, is er recent besloten om op alle buiten- en natuurbranden met een vergrootte inzet te rijden.

In plaats van met één voertuig, zal er standaard met twee voertuigen worden aangereden, daarbij krijgt enkele melding de hoogste prioriteit: het blauwe zwaailicht en de sirene gaan standaard aan. Dankzij de droogte is een natuurbrand snel ontstaan, eenmaal ontstaan is er vaak geen houden meer aan. Om grip op de situatie te houden zal er daarom bij elke natuur- en buitenbrand adequaat worden gehandeld. Door met twee voertuigen en met toeters en bellen aan te rijden, hoopt de brandweer grotere branden in de natuur te voorkomen.

Er zal door de brandweerlieden enkel met twee voertuigen worden gereden naar natuur-, bos-, heide- en veenbranden. Berm/ruigte branden zullen vooralsnog enkel met spoed worden gereden. Vanwege de vakantieperiode rijden diverse Groninger brandweerkorpsen al ‘dubbelzijdig aan’, zoals men dat in vakjargon noemt. Hierdoor wordt voorkomen dat een voertuig niet of met te weinig mensen uit moet rukken.

112

De brandweer is in heel Nederland al langere tijd extra alert op natuurbranden. Hiervoor wordt ook de hulp ingeroepen van het publiek. Ziet u een brand in de natuur? Bel dan direct 112. Zo kan de brandweer sneller aanwezig zijn en de schade beperken.

Om natuurbranden te voorkomen, geldt er in veel gebieden een rook- en stookverbod. Open vuur in de openbare gebieden is (tijdelijk) verboden. Ook is het advies nog meer om vooral geen lege of deels met water gevulde flesjes of sigaretten weg te gooien. Door deze in de berm te gooien, kan de droge berm al snel ontbranden.

Hitteplan

Door het RIVM is afgelopen week ook het ‘Nationale Hitteplan’ geactiveerd. Hierin staan diverse tips om de hitte te overleven. Drink bijvoorbeeld genoeg water, draag dunne kleding en zoek de schaduw op.  Ook wordt er geattendeerd extra op ouderen en zieken te letten. Zij hebben meer vocht nodig, maar merken dit niet altijd.

Uiteraard wordt er ook opgeroepen om vooral niemand en geen dieren achter te laten in de auto. Voor vogels en andere dieren kan het wellicht nuttig zijn om een bakje met water in de tuin te zetten, zo krijgen ook zij genoeg vocht binnen. Verder is het vooral belangrijk zuinig te zijn met water.

Vanwege het warme weer is door het KNMI code oranje afgegeven. Dit geldt voor heel Nederland, met uitzondering van het Wadden- en IJsselmeergebied.