Droogdok Lauwersoog geeft zich niet zomaar gewonnen

Lauwersoog – Het droogdok in de haven van Lauwersoog was tientallen jaren het een vertrouwd gezicht. Er werd er volop gebruik van gemaakt, maar enkele weken geleden werd het dok gereed gemaakt voor de sloop.

Het dok was nutteloos geraakt en er restte niets meer dan het gevaarte te slopen. Tijdens de eerste werkzaamheden om het dok gereed te maken ging het echter al mis. Het gevaarte van ruim 110 meter raakte tijdens de verplaatsing een pilaar en liep vol met water. Toen het vervolgens ook nog eens scheef kwam te liggen en steeds voller liep met water, werd de situatie er niet beter op.

Gezonken

Met behulp van reservepompen kon het echter nog boven water worden gehouden, maar vandaag is het dok bijna volledig onder water komen te liggen. Het gevaarte heeft inmiddels haar nieuwe rustplaats gevonden, op de bodem van de haven. Het zal waarschijnlijk flink wat moeite gaan kosten om het stalen dok, van bijna 1900 vierkante meter weer boven water te krijgen. Rondom het wrak liggen schermen opgesteld. Op die manier wordt zo goed en zo kwaad mogelijk voorkomen dat het water in de haven vervuild raakt.

Het dok verloor een klein jaar geleden haar functie. Sinds die tijd heeft het bedrijf, welke het droogdok exploiteerde, een loods in gebruik genomen. Hier worden schepen die op bezoek komen bij de technische dienst van het bedrijf, drooggezet met behulp van een speciale lift.