Zaterdag sneeuw en ijzel: code oranje

Regio – Meteorologisch centrum KNMI heeft voor zaterdag 7 januari code oranje afgegeven voor heel Nederland. Dit in verband met gladheid door sneeuw en ijzel.

Het hoog Angelika boven Duitsland zorgt voor de aanvoer van transportkou, het vroor rond de 7 graden afgelopen nacht. Maar, net als de winterprik in december duurt het maar kort. In de nacht naar zaterdag draait de stroming alweer naar het zuidwesten en stroomt er zachtere lucht binnen. Aan de grond blijft het echter een groot deel van de zaterdag nog koud, dus de (lichte) neerslag bij het front valt eerst als sneeuw, overgaand in ijzel/ijsregen, dus oppassen op de weg! Zaterdagmiddag komt ook aan de grond de temperatuur boven nul en gaat de neerslag over in regen.

Vandaag vrijdag:
Een echte winterdag met een maximum van ronde de min 2 graden en een matige zuidoosten-, later zuidenwind, kracht 3 tot 4. Naast de zon zijn er (sluier)wolken. In de avond zakt de temperatuur tot min 5 verder landinwaarts. Zo aan het begin van de nacht gaat het dan licht sneeuwen bij ca. min 2 graden.

Zaterdag:
De lichte sneeuw gaat vanuit het westen over in ijzel/ijsregen dus dat wordt glibberen, in de middag gaat de neerslag meer en meer over in (mot)regen en aan het einde van de dag is de vorstgrens naar Duitsland verdreven. In de nacht naar zondag kan het gaan opklaren en kan het – zeker aan de grond – weer onder nul duiken, dus dan ook oppassen op de weg.

Zondag:
Het is droog bij zonnige perioden, weinig wind en een graad of 3, maar in de middag lijkt de wind tijdelijk weer naar het oosten te draaien waardoor de vrieslucht boven Duitsland weer even terugkomt, de temperatuur zakt dan tot even onder nul, om in de nacht weer te gaan oplopen tot een paar graden boven nul.

Maandag:
Veel bewolking bij een graad of 5 en een (vrij) krachtige zuidwestenwind. Overdag meest droog, in de avond volgt regen.

Vanwege de te verwachten gladheid heeft het KNMI code oranje afgegeven. Dus moet je de weg op? Kijk goed uit, want het kan verraderlijk glad worden.