Coalitie wil einde maken aan abnormale verkeersboetes

HET HOGELAND – Er is door de coalitie een motie ingediend bij de Tweede Kamer om een einde te maken aan het abnormale verkeersboete systeem. Nadat De Telegraaf een uitgebreid artikel schreef over de extra boetes die het gat in de begroting moeten dichten. De coalitie heeft donderdag direct aanstalten gemaakt dit te gaan veranderen.

VVD-voorman Zijlstra zei dat hij geconfronteerd werd met een groot probleem. Samen met de PvdA wil hij nu een einde maken aan deze praktijken en daarom diende hij vanavond al een motie in. Een ruime kamer meerderheid vindt dat het anders moet. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zou een vast bedrag moeten krijgen uit de schatkist voor verkeershandhaving, onafhankelijk van het aantal boetes.

Verkeerscontroles

In de begroting van Veiligheid en Justitie is te lezen dat met inzet op meer boetes oude tekorten worden opgevuld en dat vinden veel mensen een scheef beleid. Het komt er op neer dat er te weinig geld naar justitie gaat en dat de gaten worden opgevuld door veel verkeerscontroles uit te gaan voeren.

Financiële tegenvallers

Het zelfde valt te lezen in documenten die De Telegraaf via een WOB-verzoek heeft weten te bemachtigen. Topambtenaren op justitie vergaderen regelmatig over tekorten die ontstaan door tegenvallers in het aantal boetes en bedenken telkens als oplossing om, bijvoorbeeld via nieuwe technologische middelen of meer trajectcontroles, meer boetes te gaan innen. Zo wordt er een verkapt bonnenquotum gehanteerd om tekorten bij Justitie te voorkomen. Vanuit de politie klonk hier ook felle kritiek op.

Verkeersdoden

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) hield stug vol dat zijn motief om meer boetes uit te schrijven slechts voortvloeit uit de ambitie iets aan het aantal verkeersdoden te doen. Zijn eigen begroting en de notulen van de vergaderingen van zijn eigen topambtenaren spreken hem tegen. Ook de coalitie blijkt nu dus weinig waarde aan zijn woorden te hechten, aldus De Telegraaf.