Burgemeester Michels biedt excuses aan

WINSUM – Burgemeester Michels van de gemeente Winsum heeft woensdag in een open brief zijn publieke excuses aangeboden aan boer Stavenga.

De burgemeester geeft aan dinsdag een zeer indringend gesprek te hebben gehad met de familie Stavenga. Uit dat gesprek kwam naar voren dat de familie door uitingen van de burgemeester tijdens de persconferentie vrijdag en de reacties daar op in de (sociale) media de familie diep is geraakt.

Excuses

Michels noemt de in het kwaad daglicht stellen van de familie onterecht. Hij heeft daarvoor zijn excuses gemaakt. Het is nooit de bedoeling geweest van burgemeester Michels om de indruk te wekken dat de familie een vertragende of niet mee willend werkende factor is geweest, zo schrijft hij.

Geld is geen bepalende factor

Gisteren maakte de boer bij RTV Noord bekend dat ProRail de grond voor 10 duizend euro per jaar kan huren. ProRail heeft voor de aanleg van de noodweg één hectare grond nodig. Het voorstel van Stavenga werd door ProRail afgewezen. De boer verklaarde op TV dat ProRail de grond ‘te duur’ vond in 2015.

Politiek Den Haag

Ook in de Tweede Kamer is gereageerd op het ongeluk in Winsum. Minister Lodewijk Asscher (PvDA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt het voor Stavenga en heeft benoemd dat ProRail en de gemeente Winsum voor de veiligheid verantwoordelijk zijn. Hij wil voor het einde van dit jaar duidelijkheid hebben over de onbewaakte spoorwegovergang(en).

Ook minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu wil dat er snel een oplossing komt voor de onbewaakte spoorwegovergang.