Buien maar vanaf zondag weer droog

Het Hogeland – April 2020 was ook in provincie Groningen recordzonnig, het stootte 2011 van de troon, de zon scheen deze maand gemiddeld 286 uur, tegen 190 uur normaal. Verder was het erg droog met gemiddeld zo’n 8 mm neerslag, maar het jaar 2007 blijft koploper met slechts 0,7 mm. Normaal valt er zo’n 40 mm. Tenslotte was de maand aan de zachte kant met 9,7 graden gemiddeld (normaal 8,8 graden). De warmste aprilmaand blijven die van 2007 en 2011 met 11,8 graden gemiddeld.

Mei begint wisselvallig. Het laag Zlatina trekt van Engeland naar Scandiavië en zorgt tot zondag voor onstabiel weer. Bij een koude bovenlucht ontstaan er regelmatig buien, met daarbij kans op hagel, een klap onweer en windstoten. Vanaf zondag bouwt een nieuw hoog in onze omgeving op, de kern komt zo bij Schotland te liggen en bij ons gaat de wind uit noord- tot noordoost waaien en het wordt dan vrij zonnig en droog weer, op zondag en maandag kan er nog een enkele bui vallen.

Vrijdag: Regelmatig buien, met kans op hagel, onweer en windstoten tussendoor de zon bij ca. 12 graden en een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, kracht 4 tot 5. In de middag worden de buien geleidelijk minder in aantal. In de avond meest droog, in de nacht komen weer een paar buien opzeten bij zo’n 5 graden als minimum.

Zaterdag: Half tot zwaar bewolkt weer en enkele buien, met kans op onweer, hagel en windstoten bij zo’n 12 of 13 graden als maximum. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig, kracht 4 tot 5, en draait latere op de dag wat meer noordwest. In de avond en nacht meest droog bij ca. 5 graden als minimum.

Zondag: Op een lokale bui na is het droog bij wisselend bewolkt weer, een matige westen- tot noordwestenwind, kracht 3 tot 4 en maximaal zo’n 14 tot 15 graden.

Verdere vooruitzichten: Maandag nog kans op een lokale bui, verder meest droog, rustig, zonnige perioden en temperaturen zo’n 13-15 graden, later in de week oplopend.