Brandweer vaak niet op tijd

HET HOGELAND – Gemeenten maken zich zorgen over de aanrijtijden van de brandweer. Zij komen in 61% van de incidenten niet op tijd aan.

De norm die wordt gehanteerd is acht minuten voor de opkomsttijd. In die acht minuten moeten drie stadia worden gepasseerd: de verwerking van het 112 telefoontje, het rijden naar de kazerne toe door de vrijwilligers en het uitrukken met het brandweervoertuig naar het incident. Dit is vooral voor korpsen in De Marne onhaalbaar.

Uitgestrekt gebied

Het gebied dat de twee brandweerkorpsen van De Marne, Zoutkamp en Wehe-den Hoorn, dekken is enorm uitgestrekt en landelijk. Hierdoor is de brandweer in bepaalde plaatsen erg laat ter plaatse. Vooral de dorpen Pieterburen en Westernieland zijn problematisch ver rijden voor de brandweer, maar de gemeente moet dat accepteren.

Een extra kazerne is in dat gebied is niet haalbaar. Ook een kazerne bemannen met beroeps brandweermensen is geen haalbaar initiatief, afgezet tegen het aantal meldingen dat er gemiddeld per jaar zijn. Naast de brandweer is ook de tijd die het duurt voor er een politievoertuig of ambulance ter plaatse is in een deel van de gevallen erg groot.

Nergens op gebaseerd

Een onderzoek dat door de TNO is gedaan concludeert dat de landelijk vastgestelde opkomsttijden nergens op zijn gebaseerd. Het sneller ter plaatse hebben van een brandweervoertuig draagt niet per sé bij aan veiliger leven. De gemeenten en veiligheidsregio gaan inzetten op preventie, om ongelukken en branden te voorkomen in plaats van ze te bestrijden.

Ook in de overige gemeenten op het Hogeland ligt de gemiddelde opkomsttijd te hoog.