Brandweer Uithuizen tweede bij brandweerwedstrijden

Veendam – In Veendam werden afgelopen zaterdag de regionale vaardigheidstoetsen gehouden. Het korps Veendam had op het gemeenteterrein twee banen uitgezet: een baan gericht op technische hulpverlening en een baan gericht op brandbestrijding.

Een uitgebreide fotoreportage is hier te vinden

112 Baan

Op de baan waar technische hulpverlening aan bod kwam deden negen ploegen mee, na het uitvallen van post Hoogezand 2. Op het gemeente-erf was een medewerker onder een grote container terecht gekomen met zijn been. Naast de tankautospuit van het deelnemende korps deden ook het hulpverleningsvoertuig van Nieuw Pekela, een ambulance en de politie mee. Taak van de brandweer was het zo snel en goed mogelijk bevrijden van het beknelde slachtoffer. Dit kon op diverse manieren, zoals ook te zien was bij de verschillende ploegen. Er kon gebruik worden gemaakt van hefkussens, de spreider of het puin kon rond het been worden weggegraven.

Nadat het slachtoffer was bevrijd was er een luide knal te horen. Diverse korpsen dachten dat dit bij de andere baan hoorde, maar dat bleek niet het geval. Een jager was met zijn geweer aan het schieten, maar door de knal raakte een gemeentemedewerker met zijn hand bekneld in een vijzel. Voor de bevelvoerders was dit een onverwachte omschakeling, omdat zij dachten dat ze konden gaan opruimen. De vijzel kon op een simpele manier worden gedemonteerd, waarna het slachtoffer aan de ambulancedienst overgedragen kon worden. De einduitslag van deze baan is als volgt:

 1. Scheemda
 2. Hoogezand
 3. Winschoten (2)
 4. Bierum
 5. Leek
 6. Commandovoering
 7. Bedum
 8. Bellingwolde
 9. Delfzijl (2)
 10. Hoogezand (2)

TAS-HD Baan

Op de TAS-HD baan was het taak om een brand in een bedrijfspand te blussen. Ook moesten de brandweermannen en -vrouwen drie personen uit het pand halen. Bij aankomst werden de ploegen opgewacht door een medewerker, maar die kon de ploegen niet veel vertellen. Naast het blussen van de brand was het ook belangrijk om brandgevaarlijke materialen veilig te stellen en de rook uit het pand weg te laten. De brand zat in een magazijn en was doorgeslagen naar drie andere kamers in het gebouw.

Voordat de brandweerlieden het magazijn in konden moesten zij een sleutelbos zien te bemachtigen. Diverse korpsen hadden grote moeite om de deuren open te krijgen, waarbij tijd verloren ging. In het magazijn stond veel rook, wat het de aanvalsploegen niet makkelijk maakte. Uiteindelijk wisten niet alle ploegen alle vuurhaarden te blussen en alle slachtoffers te bevrijden. De einduitslag van deze baan is:

 1. Appingedam
 2. Uithuizen (2)
 3. Zuidbroek
 4. Wehe-den Hoorn
 5. Siddeburen
 6. Stadskanaal
 7. Woldendorp
 8. Winschoten